Ljutfiju: „Dolina“ je jedini slučaj u Evropi gde smo diskriminisani zbog etničke pripadnosti

FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Preševska dolina je jedini slučaj u Evropi gde država diskriminiše manjinu samo zbog etničke pripadnosti, rekao je Nevdžad Ljutfiju (Nevzad Lutfiu), predsednik Nacionalnog saveta u Bujanovcu.

Vlasti Srbije u petak su uhapsile direktora Doma kulture u Bujanovcu Jetmira Ismailija i glumca Ganija Veseljija, te sprečile premijeru dva albanska filma.

Ljutfiju je govorio gostujući u centralnom informativnom izdanju RTK.

„Godinama Srbija nikada nije promenila svoj pristup Albancima u Preševskoj dolini. Dakle, to je jedini slučaj u Evropi da država diskriminiše manjinu samo zbog etničke pripadnosti. Ova diskriminacija koja se radi u kontinuitetu godinama nije bila dovoljna, nije promenila oblike diskriminacije, a sada ih sprečava podrška koja dolazi od Vlade Kosova, jer ne žele da sačuvaju albansku suštinu i kulturu na njenoj teritoriji“, rekao je on.

Ljutfiju je ponašanje srpske policije nazvao neprofesionalnim.

„Način na koji se policija ponaša je krajnje neprofesionalan. Pa zamislite, ispitivali su direktora dok su se ponašali kao da su uhvatili neki zločin. To je bilo krajnje neprihvatljivo za sve Albance Preševske doline“, rekao je on.

„U filmovima nema ni jednog elementa koji bi mogao da podstakne međunacionalnu mržnju kako tvrde srpske vlasti“.

Čeku o događajima u Bujanovcu: To je najveći demantij da se Srbija promenila

VJT u Vranju demantuje hapšenje direktora u BujanovcuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.