Ljuštaku, Jašari i Hadža danas u sudnici u Severnoj Mitrovici?

Sami Ljuštaku, Ismet Hadža i Sahit Jašari, odbegli članovi Dreničke grupe, noćas su se predali policiji, a ubrzo posle ponoći su prebačeni u pritvorsku jedinicu u Dubravu. Njihovo prisustvo se očekuje i na današnjem, drugom danu suđenja Dreničkoj grupu u sudu u Severnoj Mitrovici. 
 
Kaksu preneli kosovski mediji, ova tri člana Dreničke grupe su se predala nakon pregovora sa EULEX-om, Kosovskom policijom i zatvorskom službom, koji su trajali tri dana za redom.
 
Sve vreme je, međutim, javnosti ostalo nejasno da li su se, nakon bega, optuženi nalazili u prištinskom kliničkom centru, kako je tvrdila odbrana, ili van, jer navodno ni policiji, ni lekarima,  pristalice  ove trojice optuženika nisu dozvoljavale da uđu u sobe u kojima su se navodno nalazili. 
 
Očekuje se da će današnji, drugi dan suđenja ovoj grupi, početi sa uvodnom rečju tužilaštva.
 
Jučerašnji, prvi dan suđenja završio se  čitanjem optužnice optuženima koji su bili prisutni u sudnici: Sabitu Geciju, Sulejmanu Selimiju, Avniju Zabeljiju i Jahiru Demakuu. 
 
Kako se juče na glavnom preresu, u sudu u Severnoj Mitrovici, trojica odbeglih članova ove grupe – Sami Ljuštaku, Sahit Jašari i Ismet Hadža, nisu pojavili, predsedavajući sudskog veća, Darius Sielicki je na zahtev Specijalnog tužioca Džonatana Ratela, izdao nalog za njihovo hapšenje. Uprkos protivljenju Specijalnog tužioca, slučaj suđenja trojici odbeglih je razdvojen od slučajeva ostale četvorice prisutnih na jučarašnjem prvom danu ročišta. Ukoliko se odbegli uhapse u dogledno vreme, razmatraće se ponovno spajanje sudskih procesa, tako da se danas očekuje da bi se ovi, sada već razdvojeni procesi mogli i spojiti.
 
Izveštač KoSSeva je i danas na suđenju Dreničkoj grupi. U toku dana više informacija. 
 

 

OPTUŽNICA:
 
Jahir Demaku je optužen za jednu tačku i to za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Kao pripadnik UČK-a, tereti se da je uz Sulejmana Selimija, u zatvoru u Likovcu, učestalo tukao jednog od zarobljenika iz područja Šipolja, u avgustu, ili septembru 1998. godine.
 
Sabit Geci optužen po tri tačke:
 
1. Ratni zločini protiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a, u saučesništvu sa Sahitom Jašarijem i nekoliko, za sada nepoznatih pripadnika UČK-a, ubio srpskog policajca, Ivana Bulatovića odsecanjem glave sa motornom testerom, u zatvoru u Likovcu sredinom juna 1998. godine.
 
2. Ratni zločini protiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a, u saučesništvu sa Sahitom Jašarijem, narušio fizički integritet i zdravlje svedoka C, civila, zatvorenika u zatvoru u Likovcu, pretukavši ga bejzbol palicom, dok ga je Sahit Jašari šutirao i udarao – početkom juna 1998. godine.
 
3. Ratni zločini protiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a, narušio fizički integritet i zdravlje svedoka B, civila, zatvorenika u zatvoru u Likovcu, tako što ga je pretukao palicom – 22. avgusta 1998. godine.
 
Sulejman Selimi optužen po pet tačaka:
 
1. Ratni zločini protiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a i kao neko ko je imao kontrolu nad pritvorom u zatvoru u Likovcu, te kao neko ko je odlučivao o uslovima i o tome koji će zatvorenici biti zatvoreni ili pušteni, u saučesništvu sa Samijem Ljuštakuom, Avnijem Zabeljijem i Sahitom Jašarijem narušio fizički integritet i zdravlje nepoznatog broja albanskih civila zatvorenih u zatvoru u Likovcu, državši ih u prostorijama u kojima vlada prevelika vrućina, nedostatak higijenskih uslova, bez odgovarajuće hrane, sa čestim prebijanjem – od početka proleća 1998. do prvog meseca 1999. godine. 
 
2. Ratni zločini protiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a narušio fizički integritet i zdravlje svedoka A, civila, zatvorenog u zatvoru u Likovcu, tako što ga je tukao neutvrđeni broj puta, a najmanje tri puta šamarima i pesnicama u njegovoj ćeliji – u avgustu 1998. godine.
 
3. Ratni zločin protiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a, u saučesništvu sa drugim do sada nepoznatim pripadnikom UČK-a, narušio fizički integritet i zdravlje neidentifikovane osobe u Likovcu, tako što je zatvorenika tukao dok je čistio pod zatvora u Likovcu – septembra 1998. godine.
 
4. Ratni zločin protiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a, u saučesništvu sa Jahirom Demakuom, narušio fizički integritet i zdravlje neidentifikovane osobe iz područija Šipolja kod Mitrovice, zatvorenika u zatvoru u Likovcu, tukavši je  – u avgustu ili septembru 1998. godine.
 
5. Ratni zločini protiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a, u saučesništvu sa Sahitom Jašarijem, narušio fizički integritet i zdravlje svedoka A, civila, zatvorenika u zatvoru u Likovcu, tukavši ga u više navrata – kasnog proleća, ranog leta 1998. godine.
 
Avni Zabelji optužen po četiri tačke:
 
1. Ratni zločini proitiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a i kao osoba koja je imala kontrolu nad zatvorom u Likovcu, uslovima, propisima, te nad tim ko će biti zatvoren, a ko pušten, u saučestništvu sa Sahitom Jašarijem, Samijem Ljuštakuom, Sulejmanom Selimijem, narušio fizički integritet i zdravlje neutvrđenog broja albanskih civila koji su bili zatvoreni u zatvoru u Likovcu, državši ih u prostorijama u kojima je vladala prevelika vrućina, uz neodgovarajuću ishranu, sa čestim premlaćivanjem – od početka proleća 1998. do prvih meseci 1999. godine.
 
2. Ratni zločini protiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a, u saučesništvu sa Samijem Ljuštakuom, Sahitom Jašarijem i Avnijem Zabeljijem i još troje, do sada nepoznatih pripadnika UČK-a, ugrozili fizički integritet i zdravlje svedoka F, civila zatvorenog u zatvoru u Likovcu. Optuženi je učestvovao u premlaćivanju svedoka, držeći svedoka dok su ga ostali tukli – početkom juna 1998. godine.
 
3. Ratni zločini protiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a, u saučesništvu sa dva do sada nepoznata pripadnika UČK-a, ugrozio integritet i zdravlje svedoka F, civila, zatvorenika u zatvoru u Likovcu, učestvujući u premlaćivanju svedoka sa palicom, tačnije učestovao je u delu držeći svedoka dok su ga dvoje nepoznatih pripadnika UČK-a tukli – u junu 1998. godine. 
 
4. Ratni zločin protiv civilnog stanovništva – kao član UČK-a, u saučesništvu sa do sada neidentifikovana dva pripadnika UČK-a, ugrozio fizički integritet i zdravlje svedoka F i nepoznatog pritvorenika iz Prizrena koji su bili zatvorenici u zatvoru u Likovcu, tukavši ih u više navrata – u junu/julu 1998. godine. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.