Ljubav prema tradicionalnom stočarstvu Saše Vasića

Priča o Saši Vasiću iz sela Leposavić u istoimenoj opštini, podseća na sve one tradicionalne priče iz mnogih sela gde su sinovi u želji da očuvaju porodično gazdinstvo, nastavili putem svojih očeva. Stočarstvo je u gazdinstvu Vasića decenijama prisutno i zahvaljujući Saši, ni sada se ne prekida.

Drži nekoliko krava u skromnoj štali i ne odustaje od tradicionalnog uzgoja, koji se obično vezuje i za zdrave proizvode.

Vasić ističe da uzgaja stoku na tradicionalan način, što je nasledio od svog oca, ali ovaj način i usavršava.

„Možda mogu da kažem da je ovo tradicionalni način držanja stoke, to sam nasledio od oca. Pokušao sam nešto i da usavršavam. Nekada sam držao i više krava, najviše deset krava“ kaže Vasić.

Stočarstvom se bavi iz ljubavi, naglašava Vasić ali i dodaje da mu je to i dodatni prihod.

Najteži posao u stočarstvu je priprema hrane za zimu, Saša kosi najviše livada u selu i seje raznovrsno žito, i time, kako kaže, izbegava koncentrovanu hranu.

Jedan je od retkih stočara u ovom kraju koji sa lepim vremenom izvodi krave na ispašu, ali je kako ističe, kvalitet mleka neuporedivo bolji.

Što se tiče plasiranja proizvoda odnosno mleka, Vasić ističe da pošto ovde nema mlekara niti organizovanog otkupa, on ima svoje dugogodišnje mušterije.

„Nosim od vrata do vrata, čim pomuzem krave, spakujem u flaše, te flaše odnesem od vrata do vrata“ objašnjava Vasić način na koji plasira mleko.

Da je mleko njegovih krava ispravno, koliko ima somatskih ćelija, da li je bakteriološki ispravno kao i masnoću mleka, pokazuju i ispitivanja koje se na svaka tri meseca vrše u Beogradu ili u Kraljevu, i nakon čega se dobije sertifikat o ispravnosti.

Teško je danas biti stočar, posebno u ovom kraju gde se ne dobijaju nikakve subvencije od strane Vlade Srbije.

Kako nam priča Saša, bilo je mnogo obećanja da će se stoka umatičiti ali je ostalo samo na tome.

Nedavno smo obišli i druge stočare u planinskim krajevima Kopaonika i Rogozne, a sa kojim smo vrednim domaćinima razgovarali podsetite se u našoj reportaži.

Video prilog pripremio Ivan Vučković

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.