Petrović: Formiranje vlade prioritet

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Formiranje nove kosovske vlade je prioritet, a novi izbori su moguće, ali najnepovoljnije rešenje u ovom trenutku, ocenio je zamenik premijera i lider SLS-a, Slobodan Petrović gostujući u Jutarnjem programu RTK2. 
 
“Sada čekamo odluku Ustavnog suda, verujem da će se brzo izaći iz ovog političkog vakuuma, kako bi se što pre formirale institucije i na taj način preuzela odgovornost za sve naše građane. Jasno je da su novi izbori najmanje moguće rešenje u ovom trenutku, ali se ne bih iznenadio ako ih bude. Mi smo u ovih nekoliko nedelja pokazali spremnost da budemo deo rešenja, što je jako važno kada je reč o našim daljim aktivnostima“, kaže Petrović.
 
Lider SLS ističe da će njegova stranka i Srpska lista u celini, podržati onu opciju koja obezbedi većinu u Skupštini Kosova.
 
“Mi smo na samom početku rekli da ćemo biti partneri onima koji obezbede većinu i to smo i pokazali u parlamantu. Mislim da je to politički korektno. Potpuno je jasno da mi želimo da budemo deo vlade i da na taj način preuzmemo deo odgovornosti, ne samo za srpsku zajednicu , već i za sve građane koji žive na ovom prostoru“.
 
Kao značajnu podršku u daljem delovanju kosovskih Srba u formiranju nove Vlade Kosova, Petrović ističe i podršku zvaničnog Beograda.
 
“Ono što je važno u ovom trenutku jeste da je i Beograd po prvi put podržao stav kosovskih Srba da budu deo Vlade, što će nam omogućiti da postižemo bolje rezultate. Svaka podrška je dobrodošla i ono što je potpuno jasno jeste da smo se svih ovih godina oslanjali na sebe, odnosno na naše građane, što je i najznačajnija podrška. Verujem da u tom smislu niko ne bi trebalo da ima problema niti da oseća bilo kakav stah.“
 
Samostalna liberalna stranka ovog vikenda održava treću izbornu skupštinu. Petrović objašnjava šta izbori znače ovoj stranci.
 
“Ono što je jako važno jeste da se po prvi put na ovaj način transparentno u SLS-u odvijaju izbori za organe u stranci. Veliko je interesovanje za ovu izbornu skupštinu, što nam je jako drago, s obzirom da smo u poslednje četiri godine nekoliko puta uvećali svoje članstvo, tako da će i izborna skupština, odnosno delegati, biti nekoliko puta brojniji, što će dati snagu novoizabranim članovima koji će se tog dana birati.“
 
Istupanje nekoliko opštinskih odbora iz SLS-a poslednih nedelja, Petrović ne vidi kao gubitak za stranku, već naprotiv, kao mogućnost za veći broj novih ljudi koji se, kako kaže, u međuvremenu priključio stranci.
 
“Mislim da smo kao stranka mnogo više dobili , sada smo iskusniji . Iza nas stoje ogromni rezultati.“ 
 
„Jasno je da smo mi, kao najveća stranka koja je okupila srpsku zajednicu na Kosovu, obavezni da se na najkvalitetniji i najodgovorniji način ponašamo u svim tim procesima“, kaže Petrović i dodaje da je to velika obaveza za ovu stranku.
 
Petrović je iskoristio priliku da još jednom podvuče značaj pokretanja inicijative za zajedničku listu SLS, Srpskei SDP-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.