Ljajić: Na KiM isporučeno manje robe za 280 miliona evra

 

Foto: RTS, caption

Od novembra prošle godine, od momenta kada je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije, traju opomene, ubeđivanja i konstatacije da je to neprihvatljivo. Takse su, međutim, i dalje na snazi. Ovih dana navršava se devet meseci od te odluke prištinskih vlasti. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za RTS da je od uvođenja taksi isporučeno manje robe na KiM u vrednosti od 280.800.000 evra.

Rasim Ljajić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da Srbija jedino može na dnevnoj bazi da prati kolika je šteta.

„Od 21. novembra, od kada su takse uvedene, do 8. avgusta, to je 261 dan, za taj period je manje robe isporučeno na Kosovo za 280,8 miliona evra. To znači da dnevno manje šaljemo robu na Kosovo za 1.075.000 evra. Prema tome ogromna je šteta u finansijskom smislu. Mi svi zaboravljamo da je to u odnosu na period kada nije bilo taksi i kada smo u celoj godini izvezli 440 miliona evra. Procene su za ovu godinu da to može da ide preko 500 miliona evra i to bi se sigurno i realizovalo“, naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Srbija trenutno procenjuje kolika bi šteta umanjenog izvoza na Kosovo mogla da bude po BDP.

„Najgori scenario, koji se verovatno neće dogoditi, je da bi to moglo da utiče sa 0,8 procentnih poena. Ali, ne verujemo da će se to desiti, jer bi to značilo da niko od privrednika koji izvozi robu na Kosovo ne nađe neka alternativna tržišta za svoju robu. Verujemo da će to biti manje od procenjenih loših 0,8 procenata“, naglasio je Ljajić.

Na pitanje da li to znači da očekuje da izvoznici pronađu alternativna tržišta, a ne da se takse ukinu, Ljajić navodi da u ovom trenutku ukidanje taksi nije realno.

„Imate ozbiljnu političku krizu na KiM i izbore. Sada se svi utrkuju ko je prvi uveo takse i čija je to ideja bila, jer će se to u kampanji koristiti za ubiranje političkih poena. Čak i oni koji su bili skloni da se ide na neku suspenziju taksi na 120 dana, tvrde da ni posle izbora ne treba ukinuti takse, jer procenjuju da to može da donese neki glas više ukoliko na toj temi istrajavaju“, rekao je Ljajić.

Ljajić dodaje da su samo dva faktora realno mogla da utiču na ukidanje takse.

„SAD i EU, niko van toga, da se ne lažemo, to nije mogao, čak i iz EU je to mogla da uradi Nemačka, možda još neka zemlja. Sve drugo je to bilo kao da čajem od kamilice lečite rak. Očekivanja od CEFTA-e da to uradi nije bilo realno. Mi nismo bili naivni da u to verujemo. U startu smo rekli da ne očekujemo ništa od CEFTA-e, ali da moramo neku legalnu proceduru da sprovedemo, da ne bismo izašli iz pravnih okvira traženja rešenja. Čak ni ovi od kojih bi moglo da se očekuje nisu bili efikasni, a drugo je pitanje zašto nisu bili efikasni“, naveo je Ljajić.

Na pitanje da li je Srbija mogla da utiče kontramerama i kakav bi njihov efekat bio Ljajić je istakao da se sve vreme razmišljalo o tome, ali da je pre svega reč o sudbinama ljudi koji tamo žive.

„Teško je naći meru koja će pogoditi jednu etničku zajednicu, a nije ni dobro da uvodite etnički motivisane mere prema bilo kome. Mislim da je Srbija izgubila u ekonomskom smislu, ali da je politički pobednik. Danas ne možete nikog da nađete u svetu ko bi javno podržao takse. Možda je neko navijao da takse ostanu, ali su javno svi govorili da je to nerazumna mera koju treba ukinuti. Prema tome da smo mi uveli kontramere mi bismo tu političku prednost izgubili“, kazao je Ljajić.

Lako je, kaže, doneti kontramere i medijski zadovoljiti javnost.

„Međutim, morate voditi račina koga će te kontramere pogoditi sa jedne strane, i sa druge da li će dati neki praktičan rezultat u smislu pritiska da se ove mere koje je Priština uvela ukinu“, naveo je Ljajić.

Rasim Ljajić je čestitao Kurban Bajram svima koji slave.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.