Svećlja tvrdi: Krivača imao 163 krivičnih dela, evo liste sa deset

Tekstovi su priređeni sa agencije „Kosovapress“

U osnovnom Sudu u Uroševcu kažu da Dardan Krivača ima 10, a ne 136 krivičnih dela, kako je to prethodno kazao ministar unutrašnjih poslova.

Osnovni sud u Uroševcu, nakon izjava ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svećlje da glavnoosumnjičeni za ubistvo 18-godišnjakinje Dardan Krivaća ima 136 krivičnih predmeta, objavio je listu 10 krivičnih dela iz elektronskog registra predmeta, protiv tuženog, navodeći da je 9 predmeta okončano.

Iz provere elektronskog registra predmeta SMIL okrivljenom D.K. je pravosnažno suđeno za sledeća krivična dela:

Dana 05.02.2021, suđeno mu je za krivično delo laka telesna povreda za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 180 dana, rešenje koje je postalo pravosnažno 24.03.2021. godine.

Dana 03.11.2020. godine za krivično delo počinjeno u saizvršilaštvu teške krađe, za koje je izrečena kazna zatvora u trajanju od dve godine, koja se neće izvršiti dve godine ukoliko okrivljeni ne počini drugo krivično delo, rešenje koje je postalo pravosnažno 15.01.2021. godine.

Dana 04.08.2020. godine za krivično delo počinjeno u saizvršilaštvu teška krađa, za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 8 meseci, rešenje koje je postalo pravosnažno 18.05.2021. godine.

Završeni sudski predmeti protiv okrivljenog D.K, kao maloletnika, su sledeći:

Dana 08.10.2014. godine, zbog krivičnog dela počinjenog u saizvršilaštvu teška krađa, prema predlogu za izricanje vaspitne mere, protiv njega je okončan krivični postupak jer je maloletnog D.K. (sada punoletan) Osnovni sud u Gnjilanu osudio na zatvorsku kaznu kao punoletnog.

Dana 07.06.2010. godine zbog krivičnog dela prinude i krivičnog dela zastrašivanje, za koje je izrečena vaspitna mera – upućivanje u vaspitno-popravnu ustanovu za maloletnike u trajanju od jedne godine, rešenje koje je postalo pravosnažno 21.12.2010. godine.

Dana 14.01.2010. godine zbog krivičnog dela teška krađa, za koje se vaspitna mera upućivanje u vaspitno-popravnu ustanovu prema rešenju od 16.04.2008., zamenjuje nalogom za društveno koristan rad.

Dana 09.06.2008, zbog krivičnog dela teška krađa, za koje je izrečena vaspitna mera, upućivanje u vaspitno-popravnu ustanovu u trajanju od dve godine, rešenje koje je postalo pravosnažno 24.02.2009. godine.

Dana 08.02.2008, zbog krivičnog dela za koje je izrečena vaspitna mera – pojačan nadzor od strane roditelja u trajanju od dve godine, rešenje koje je postalo pravosnažno 09.04.2008. godine.

Dana 28. januara 2008, zbog krivičnog dela za koje je osuđen na upućivanje u vaspitno-popravnu ustanovu u trajanju od dve godine, rešenje koje je postalo pravosnažno 18.02.2008. godine.

Okrivljeni D.K. u Osnovnom sudu u Uroševcu, ima samo jedan nedovršen predmet evidentiran zbog krivičnog dela počinjenog u saizvršilaštvu, prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Uroševcu od 09.12.2014. godine.

Sud je 18. februara 2015. godine zakazao i održao prvo ročište na kome su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Sud je zakazao glavna ročišta u ovom krivičnom predmetu, za sledeće datume: 23. septembra 2015. godine; 09.02.2016; 09.11.2016; 01.07.2019; 15.10.2020. godine, a preduzete su i brojne proceduralne radnje.

Inače, Dardan Krivača je u pritvoru mesec dana zbog ubistva 18-godišnje Marigone Osmani u Uroševcu. Drugi saizvršioc ovog strašnog dela, Arber Sejdiu, takođe je u pritvoru od 30 dana.

Svečla za Krivaču: Tužilaštvo i sudovi su bili neodgovorni, policija ispravno postupala

Ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja izjavio je u četvrtak da se pokazalo da su kosovsko tužilaštvo i sudovi bili neodgovorni u vezi sa osumnjičenim Dardanom Krivačom za prethodne zločine.

Svećlja je ove izjave dao nakon što je izašao da sačeka demonstrante koji su zahtevali hitne mere za ubistava žena, nakon ubistva Marigone Osmani u Uroševcu.

Iako su ga ignorisali, i uzvikivali da ode, Svećlja je novinarima rekao da se policija pravilno odnosila prema osumnjičenom za ubistvo Marigone Osmani, Dardana Krivaću.

Izražavajući podršku zahtevima demonstranata, ministar unutrašnjih poslova je naznačio sa kojim se njihovim sloganima ne slaže.

„To da Ministarstvo ima krv na rukama je ono sa čim se ne mogu složiti. Ne zaboravimo da je policija uz izuzetnu angažovanje izvršila hapšenje ovog tako opasnog kriminalca. On je ranije bio hapšen 135 puta, što znači da se kosovska policija u vezi sa ovim zločincem ponašala odgovarajuće, kako su slučajevi procesuirani, to je stvar istrage, ali prema prvim pokazateljima, postoje još dve veze koje su bili neodgovorne, a to su Tužilaštvo i sudovi“, rekao je on.

Svečlja je rekao da je preduzeo sve neophodne radnje u vezi sa ubistvom Marigone Osmani, dodajući da je važno da se identifikuje i izvede pred pravdu onaj ko je kriv.

„Zatražio sam od Inspektorata kosovske policije hitnu inspekciju svih radnji kosovske policije u ovom slučaju, ali ne samo inspekciju poštovanja zakonskih procedura u slučajevima nasilja u porodici do 2020. godine i stvorio sam radnu grupu u okviru Generalne uprave policije … koja će detaljno istražiti čitav slučaj ubice Marigone i njegovog saučesnika, od njihovog prvog kršenja zakona do ubistva Marigone Osmani“, rekao je ministar dodajući da su rokovi za ove poslove hitni.

Mreža brojnih organizacija za ženska prava održala je i juče protestnu šetnju u Prištini, nakon ubistva 18-godišnje Marigone Osmani u Uroševcu. Oni su podneli svoje zahteve Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi Kosova, tražeći hitan tretman za sva ubistva žena na Kosovu, kao i sprečavanje nasilja nad ženama i femicida.

Gazeta: Lekar koji je pregledao Krivaču na sudu, kaže da je pokazao probleme usled upotrebe narkotika

Sahranjena 18-godišnja devojka iz Uroševca: Nasilje nad ženama i u porodici i problemi koji ga prate

Ubijena 18-godišnja devojka iz Uroševca, jedan uhapšen, potera za drugim, zvaničnici osuđuju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.