Ubijena 18-godišnja devojka iz Uroševca, jedan uhapšen, potera za drugim, zvaničnici osuđuju

nasilje u porodici

Dvojica muškaraca su u nedelju noću ispred bolnice u Uroševcu dovezli bez znakova života 18-godišnju devojku i pobegli. Kosovska policija je do sada uhapsila 33-godišnjeg osumnjičenog za pokušaj teškog ubistva, dok je drugi osumnjičeni, 29-godišnjak Dardan Krivaća, i glavni osumnjičeni za ubistvo u begu. Policija je raspisala poternicu za njim.

Kako je policija saopštila u nekoliko oglašavanja od juče, beživotno telo M.O. doveženo je u popodnevnim časovima u subotu kod uroševačke bolnice, a osumnjičeni su odmah i pobegli.

Policija je u međuvremenu identifikovala i mesto zločina – jedna stambena zgrada u Uroševcu, kao i da du dvoje osumnjičenih i počinili ubistvo devojke.

Uspeli su da uhapse jednog od njih A.S., starog 32 godine, kojem je nakon saslušanja i određen 48-časovni pritvor, dok se sada traga za Dardanom Krivaćem, rođenim 25. avgusta 1992.

Policija je objavila i fotografije osumnjičenih.

Danas je glavni tužilac u Uroševcu Šukri Jašari (Shukri Jashari) održao konferenciju za medije, iznevši podatak da je begunac, koji je i glavnoosumnjičeni za ubistvo, već od ranije poznat policiji i tužilaštvu.

Štaviše, on ima veliki broj krivičnih dela.

Kako su preneli elektronski mediji u Prištini, drugoosumnjičeni A.S., koji živi u Švajcarskoj, navodno je živeo sa žrtvom, koja je to činila pod prisilom, dok drugi mediji, pak, javljaju da je ona dva mesec abila udata za glavnoosumnjičenog Dardana Krivaću.

Ubistvo je podiglo deo kosovske javnosti na noge. Pored zvaničnih institucija, oglašavaju se i pojedinci, među njima ministri, poslanici i kosovska predsednica Vjosa Osmani. Svi osuđuju ubistvo i upozoravaju na učestalo porodično nasilje i nasilje nad ženama.

Oni upozoravaju na nekažnjivost nasilja nad ranjivim grupama, a pre svega ženama i decom, koji uključuju i silovanja, te potrebu da se zajednica mobiliše i stane na put nasilju, odnosno da se dobije epilog ovakvih slučajeva na sudu i to sa maksimalnim kaznama.

Inače, slučajevi nasilja nad ženama i porodično nasilje su svakodnevno registrovani u dnevnim policijskim izveštajima u kojima se inače daju vrlo šture informacije o ovim slučajevima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.