Leposavić: Jabuka – od pradede do unuka!

Video pripremio Ivan Vučković

I ove godine jabuka u opštini Leposavić je odlično rodila. Unazad desetak godina ova voćarska kultura je, pored šljive, postala dominantna i izniklo je više desetina hektara zasada. U ovom periodu, berba je toku i mi smo posetili Zlatka Sekulića iz Gornjeg Krnjina, za koga se može reći da je pionir u ovom domenu.

Na imanju Sekulića zatičemo veliki broj berača i sina Filipa koji vodi posao.

„Nalazimo se na parceli sorte Greni smit (Granny Smith) površine skoro hektar, pored toga imamo i hektar Zlatnog delišesa i to su za sada ukupne površine na kojima obavljamo proizvodnju jabuke“.

Porodica Sekulić danas nastavlja tradicionalnu delatnost uzgoja jabuka koju je još pre mnogo godina započeo Filipov pradeda.

„Od malena smo se bavili poljoprivrednom proizvodnjom i otac i ja, prvo stočarstvom pa onda nekom vrstom trgovine, a na ideju smo došli jer se moj pradeda mnogo ranije bavio proizvodnjom jabuke na mnogo nižem nivou i onda se odatle stvorila ideja da se bavimo nekom vrstom voćarske proizvodnje“.

Kako bi u potpunosti zaokružili proces uzgoja jabuka, Sekulići su izgradili i mini hladnjaču u kojoj mogu da skladište svoj celokupni rod. Na ovaj način, kako ističe i Filip, jabuka se više održi, ali i se isto tako, čuva do perioda kada se postiže i veća cena.

„Ona (hladnjača), je sastavni deo ovakve proizvodnje, bez nje bi još teže bilo prodati takve proizvode, ovako barem možemo da odložimo na neko vreme prodaju, a da opet, sa druge strane, budemo sigurni da kvalitet neće biti lošiji…I samim tim nam je lakše da dođemo do tržišta“.

Svakog dana, u vreme berbe, u voćanjaku Sekulića vredno radi više od desetak radnika. On, uglavnom, angažuje svoje komšije, koji na taj način mogu da poprave kućni budžet.

„Svake godine smo tu ja i moja kuma i komšike isto beru, radim već tri-četiri godine i mnogo znači i hvala Bogu kada ima gde da se zaradi, jer od jedanaest hiljada ne može da se živi“, kaže jedna od radnica na imanju Čukarića.

Kaže da sa berbom svakog dana kreću ujutru od 9 sati, a da do večernjih sati, kada se završava radni dan, ubere od 70 do 80 gajbi, i ujedno zaradi između 2000 i 2600 dinara.

Njena koleginica, Verica Balović, dugogodišnji je radnik na imanju Čukarića za vreme berbe. Kaže da je zadovoljna zaradom, kao i poslodavcima.

A kada se sa berbom završi, ostaje jedan problem koji pogađa sve voćare u ovom kraju – plasman. Tržište na Severu Kosova je veoma malo, a procedura oko eventualnog izvoza je, vrlo komlikovana.

„Sam položaj ovde gde se nalazimo, trenutno, i zbog političke situacije i zbog ostalih nekih stvari komplikuje plasman proizvoda, ali se trudimo na neke druge načine da pronađemo kupce i da pronađemo neka nova tržišta gde ćemo da plasiramo naše proizvode“.

Nada se da će se skorije rešiti „administrativni problemi“ kako bi proizvođači mogli da pristupe širem tržištu te samim tim unaprede proizvodnju i zaposle što više ljudi.

Da je plasman proizvoda „izuzetno komplikovan“, tvrdi i Filipov otac, Zlatko Sekulić.

„Ovde kod nas je karakteristično to što bi mi trebalo da za dozvole razne – fitosanitarne preglede, veterinarske, idemo na jug. A mi nismo komunicirali sa jugom na nekom nivou, tako da je stvarno komplikovano bilo“.

Kaže da su se proizvodi „vozili preko brda“ i legalno, ali zaključuje da je izvoz za poljoprivrednike na Severu Kosova vrlo komplikovan.

Ovaj poljoprivrednik je u prošlosti plasirao svoje proizvode na rusko tržište preko distributera iz Topole, ali navodi da je trenutno u pregovorima sa više izvoznika, te da se nada će oni „uroditi plodom“.

Koliko Sekulići misle ozbiljno kada je voćarstvo u pitanju, svedoči i podatak da im je sin na studijama poljoprivrede, na odseku za voćarstvo i žele da jednog dana on preuzme celokupan posao. Planiraju još novih zasada i vrlo skromno, okreću se i proizvodima od jabuke, koji već u manjim količinam postoje na ovdašnjem tržištu.

„Krenuli smo u proizvodnju nekih sekundarnih proizvoda kao što su sokovi prošle godine, i mogu da kažem da je bilo vrlo uspešno, malo je problem prodaja, ali radimo na tome da to bude bolje. U budućnosti planiramo da krenemo u proizvodnju alkoholnih pića, tj. rakije, koja će biti sa geografskim poreklom i nadamo se da će biti i prodaje“.

Berba jabuke u voćnjaku Sekulića traje još nekoliko dana, i kako ističu, ovogodišnji rod je upola manji od prošlogodišnjeg. Međutim, isto tako, navode, da je kvalitet jabuke mnogo bolji. Ostaje neizvesnost kako pronaći tržište i postići najbolju moguću cenu.

Pročitajte još:

Svetlanina polja lekovitog nevena u Sočanici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.