Leposavić domaćin međunarodnog festivala folklora

Kulturno-umetnička društva Rumunije, Bugarske, Španije, Vijetnama, Izraela, Grčke i Italije okupiće se 7. avgusta u Leposaviću, na međunarodnom festivalu "Zlatne zvezde" i "Svetske folklorne zvezde". Ovaj festival Svetske unije folklora trajaće do 13. avgusta, a Republiku Srbiju predstavljaće leposavićki KUD "Kopaonik" koji je i domaćin festivala.

O predviđenom programu i zemljama dobitnicima takozvanih oskara, na konferenciji za medije u Leposaviću govorio je direktor Kopaonika, Đorđe Lakušić.

Kaže da su posebno ponosni na to što su domaćini:

Program festivala 

Prvi događaj – revija srpske narodne nošnje – održava se 8. avgusta, a sutradan sledi zvanično otvaranje festivala, na platou ispred zgrade opštine Leposavić.

Za 10. avgust planirana je dodela oskara, u sali Centra za kulturu. Ovogodišnji dobitnici su Italija, Grčka, Španija, Izrael, Kipar, kao i Srbija.

Folkloraši će obići i kosovsko-metohijske manastire – Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju i Banjsku.

Potom će se deo programa – 12. avgusta – održati i u Kosovskoj Mitrovici – kod spomenika Knezu Lazaru.

Zatvaranje festivala je sutradan.


Za više detalja o samom festivalu, kao i KUD-u Kopaonik, posetite njihovu zvaničnu Internet stranicu

"Ukazala nam se prilika i počastvovani smo time što smo odlukom borda ovog festivala određeni da, u konkurenciji Italije i Kipra – budemo jednoglasno izglasani za domaćine ovakvog jednog renomiranog svetskog festivala."

Predsednik Privremenog organa po sistemu Republike Srbije i predsednik SO Leposavić po kosovskom sistemu, Zoran Todić, koji je takođe prisustvovao konferenciji, ističe, sa druge strane, da je ovo, kako kaže, jedinstvena prilika da se upravo u Leposaviću održi ovakav festival.

"KUD Kopaonik i opština Leposavić će na ovom festivalu predstavljati našu Republiku Srbiju, a samim tim, mi imamo jednu veliku obavezu i čast da se predstavimo u najboljem svetlu," dodao je, pozvavši građane da posete Leposavić i budu gosti ove opštine tokom sedam festivalskih dana. 

Festival se održava uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.