Predsednik SANU: Na pitanju Kosova prelama se budućnost srpskog naroda

Dijalog o Kosovu pitanje je na kom se prelama budućnost srpskog naroda i zbog toga su svi u obavezi da iznesu svoj stav, izjavio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Vladimir Kostić. Potvrdio je da će SANU učestvovati u dijalogu o Kosovu, a da li će se složiti sa konačnim rešenjem "to je druga stvar". Savetnik predsednika Kosova, Azem Vlasi, sa druge strane navodi da je predsednik Srbije učinio "prvi korak ka napuštanju zablude da je Kosovo u Srbiji". "Krajnje vreme" je da dođe do "istorijskog sporazuma", ocenio je.

"Dijalog i razgovor, a ne rat, jeste put po kome treba da se ide kako bi se prevazišli viševekovni nesporazumi dva naroda. Zato je dobro da političke organizacije, institucije, crkva, ugledni naučnici, ali i obični građani iznesu svoje ideje kako to da se uradi. Iz tog mnoštva, proizaći će verovatno i rešenja koja država može da koristi za definisanje strategije," rekao je Kostić za Blic.

Vlasi: "Istorijsko osvešćenje umesto prizivanja mitova pokličima ne damo Kosovo"

"Još od kada je Miloševićev režim stvorio kosovsku krizu nasilnim rušenjem ustavne autonomije Kosova 1989. i srpsku javnost gurnuo u zabludu da je Kosovo u Srbiji, Aleksandar Vučić je nedavnim javnim istupom, preko autorskog teksta, učinio prvi važan korak ka napuštanju te zablude," izjavio je u intervjuu za Danas, savetnik predsednika Kosova, Azem Vlasi.

Vučić je izneo nešto što, kako je rekao, srpska javnost "poodavno zna – da je Kosovo od juna 1999. potpuno nezavisno od Srbije, bez ikakve šanse da se točak istorije vrati unazad". 

Cilj unutrašnjeg dijaloga je, prema rečima Vlasija, "istorijsko osvešćenje" u vezi sa Kosovom umesto "prizivanja mitova pokličima ne damo Kosovo". 

Ceo intervju Vlasija u kojem je, između ostalog, govorio o Srpskoj listi, Zajednici srpskih opština i pitanju podele Kosova – možete pročitati OVDE.

Iako SANU još nije dobio zvaničan poziv iz Predsedništva Srbije, Kostić je istakao da mu, kako je naveo, nije jasno zbog čega se oko poziva predsednika Srbije vode polemike.

"U svakom slučaju, dijalog je dobra ideja, jer šta je alternativa?" – upitao je predsednik SANU.

Prema njegovim rečima, "mora da se stavi tačka na ratne pokliče političkih elita" i jednog i drugog naroda koje, "kad god im zatreba zveckaju oružjem" a koje, po pravilu, ne nose ni oni, ni njihova deca.

Predstavnici SANU će, kako je dodao, izneti svoje ideje, a da li će se složiti sa konačnim rešenjem vlasti, "to je druga stvar".


KoSSev: Predsednik Srbije je u javnosti predstavio temu unutrašnji dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom. U dnevnom listu Blic 24. jula objavio je tekst "Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?", a za televiziju PINK  dao je istog dana intervju. Od tada, brojni su komentari i reakcije u vezi sa ovom političkom inicijativom. O tome više čitajte na našoj tematskoj stranici O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.