Rektor Prištinskog univerziteta traži hitan prijem kod Vučića: Vlada Srbije uvodi privremene mere i kadrovske promene?

Rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Srećko Milačić, zatražio je hitan prijem kod predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. U pismu srpskom predsedniku, koje je nešto posle 22 časa dostavljeno medijima, Milačić tvrdi da se u Vladi Srbije "pripremaju kadrovske i organizacione promene na Univerzitetu", a bez konsultacija sa ovim Univerzitetom. Sastanak traži "u cilju očuvanja i opstanka Univerziteta i našeg naroda na KiM-u". Položaj i opstanak Univerziteta trebalo bi da budu "nezaobilazni deo" unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, takođe navodi Milačić.

U dopisu rektorata nije precizirano, međutim, na kakve se konkretno kadrovske i organizacione promene misli. KoSSev je, uz objavljivanje ove vesti, od PU-a zatražio i pojašnjenja na dodatna pitanja. 

"Zabrinuti usled složenih i teških prilika na KiM-u, u kojima funkcioniše i opstaje UP sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pod stalnim institucionalnim i vaninstitucionalnim pritiscima vlasti u Prištini, kao lica najodgovornija za rad naše visokoškolske institucije, ovih dana dodatno smo uznemireni informacijama da se u Vladi Srbije pripremaju kadrovske i organizacione promene na Univerzitetu, bez konsultacija i učešća akademske zajednice Univerziteta koga se to neposredno tiče," stoji u dopisu upućenom Aleksandru Vučiću. 

Uz tekst pisma Predsedniku Srbije, medijima je dostavljen i dopis "Odbora za očuvanje i opstanak Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici", koje je takođe na adrese medija prethodno poslao predsednik odbora, profesor Aleksandar Đikić.

I u ovom pismu se pominje to da Vlada Srbije navodno "priprema kadrovske i organizacione promene na Univerzitetu, u vidu nekakvih 'privremenih mera’, bez ikakvog informisanja i učešća organa UP-a i akademske zajednice ovog univerziteta", u kojem pozivaju Milačića i nadležne organe da se izjasne o "pomenutim aktivnostima". Ni u ovom dopisu nije precizirano na kakve se konkretno kadrovske i organizacione promene misli, a ne navodi se ni razlog za pomenuto uvođenje privremenih mera. 

Na prištinskom univerzitetu, na više fakulteta, koji su uglavnom koncentrisani u Kosovskoj Mitrovici, prema zvaničnim podacima – studira 10.000 studenata.  

U toku su letnje ferije. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.