„Lek je tu pored nas, samo treba da verujemo“

Velika Gospojina - Manastir Gračanica
FOTO: KoSSev

„Njenim usnućem i uspenjem na Nebo, mi dobijamo posrednicu našu pred Bogom, jer ona je rekla apostolima da ih nikad neće napustiti, da će uvek biti sa njima“, kazao je jutros u svojoj besedi episkop raško-prizrenski Teodosije vernicima okupljenim u porti manastira Gračanica. 

Danas se proslavlja praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina. To je jedan od dvanaest najvećih hrišćanskih praznika a poseban značaj mu se pridaje u srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Velika Gospojina - Manastir Gračanica
FOTO: KoSSev

Manastir Gračanica danas proslavlja svoju hramovnu slavu. 

U porti manastira liturgiju je u prisustvu okupljenih vernika, uz poštovanje epidemioloških mera, služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

„Kao što im je pomagala u životu da se propoveda reč Božija, reč spasenja, tako Ona po svom usnuću i uspenju, biva uvek sa njima, a preko svetih apostola, ona biva i sa nama. Zato je presveta Bogorodica naša zastupnica pred Bogom i posrednica našeg spasenja. Ona je brza pomoćnica nama u nevoljama, kad god zavapimo presvetoj Bogorodici, mi dobijamo utehu, isceljenje, pomoć. To treba da znamo braćo i sestre. Da ne zražimo pomoć tamo gde je nema, i leka tamo gde ga ne možemo naći”, kazao je Vladika.

„Lek je tu pred nas, samo treba da mi verujemo, i da molitvom se obratimo presvetoj Bogorodici za pomoć i za isceljenje i za spasenje naše duše”, kazao je vladika, dodavši da današnji praznik upravo to govori.

Prethodnih godina se uporedo sa obeležavanjem hramovne slave održavao i Velikogospojinski gračanički sabor u okviru koje su meštani mogli da uživaju u pesničkim večerima, koncertima i drugim kulturno-umetničkim sadržajima. Ove godine je, međutim, zbog epidemiološke situacije, sabor otkazan.

Sokolica
Foto: KoSSev

Sabora nije bilo ni u manastiru Sokolica, u kojem se svakog 28. avgusta okuplja stanovništvo iz okolnih mesta ali i drugih naselja.

Ipak, služena je liturgija, i manastir je otvoren za posete vernika, potvrdila je za KoSSev jedna od monahinja ovog manastira.

Manastir se nalazi u ataru sela Boljetin, okružen zelenilom i sa predivnim pogledom na Sever Kosova. U njemu se nalazi jedna od najznačajnijih svetinja ali i artefakata pravoslavne umetnosti i istorije – mermerni kip Bogorodice s amalim Hristom.

Manastir Sokolica sagrađan je između 14. i 15. veka i kulturno-istorijsko dobro je od posebnog značaja. Iako ne postoje tačni podaci ko je bio ktitor manastira, pretpostavlja se da je to bio velmoža po imenu Musa, koji je bio oženjen jednom od sestara srpskog cara Lazara.

Sam naziv Sokolica potiče od sokolova kojih je bilo mnogo više nego danas u šumi oko manastira. Brdo na kome se nalazi manastir Sokolica je u narodu poznato kao Brdo sokolova.

Jedna od legendi u narodu o tome kako je manastir dobio ime jeste i ta da je sokolica nosila kip Presvete Majke Božje iz manastira Banjska gde se prethodno nalazio, kako bi ga spasila od turske najezde i da je sletela na visoko brdo na kojem je kasnije podignut manastir.

Nakon Velike Gospojine, 21. septembra pravoslavni hrišćani proslavljaju Malu Gospojinu. Vreme između dva praznika naziva se „međudnevicom“, za koje se u narodu veruje da je najbolji period za branje svih plodova i lekovitih trava.

O prazniku Uspenje Presvete Bogorodice

Po jevanđeljskom predanju, na ovaj dan Bogorodica je napustila ovozemaljski život, smatra se negde u 60. godini, čekajući nakon Hristovog raspeća i Vaskrsenja da se to dogodi.

„Dok je umirao na krstu, Sin njen, Isus Hristos na čuvanje ju je predao svetom Jovanu Bogoslovu“, kod koga je živela „u neprestanoj molitvi, iščekujući dan kada će otići Sinu svom“.

Poživela je dugo godina nakon Hristovog raspeća. Svojim molitvama, savetima, krotkošću i trpeljivošću pomagala je svetim apostolima u širenju Božije reči.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.