LDK zatražila da se o novoj vladi glasa u sredu

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Vest je ažurirana

Kosovski Ustavni sud učinio je javnom celu presudu koja se prostire na više od 150 strana. Odmah zatim pokrenuti su prvi koraci ka formiranju vlade. Iz LDK stižu dve najave – jedna o održavanju sastanka predsedništva stranke za sutra, a druga o upućenom zahtevu za održavanje vanredne sednice kosovske skupštine, na kojoj bi se glasalo o novoj vladi predvođenoj Avdulahom Hotijem. Kosovski predsednik, Hašim Tači, pozvao na što je pre moguće formiranje nove vlade.

U međuvremenu, predsedništvo kosovske skupštine sastaće se sutra u 10 časova, prenosi prištinska Koha. Na ovom sastanku biće razmatran zahtev za sednicu, na kojoj se očekuje da će se glasati za vladu Avdulaha Hotija.

Nakon što je prethodno odlučio u korist kosovskog predsednika Hašima Tačija, povodom dekreta o imenovanju mandatara za sastavljanje vlade, Ustavni sud Kosova objavio je danas ceo tekst presude, čime je praktično otvorio put za izglasavanje nove vlade.

LDK – stranka od koje se očekuje da će formirati novu vladu u koaliciji sa delom opozicije, danas ranije je odložila sastanak predsedništva upravo zbog toga što još uvek nije bila objavljena cela presuda Ustavnog suda.

Međutim, nakon što je Ustavni sud objavio presudu o dekretu kosovskog predsednika, Hašima Tačija, lider LDK Isa Mustafa sazvao je sastanak predsedništva stranke koji će se održati sutra u 16:30 u centralnom štabu.

„Sutra (utorak) 2. juna 2020. u 16:30 u sedištu LDK-a biće održan sastanak Predsedništva“, navodi se u saopštenju te stranke.

Kako je ranije za Kohu izjavio lider LDK, Isa Mustafa, pun sastav buduće vlade i imena ministara biće konačno poznati nakon sednice predsedništva.

Mustafa je kazao i da će LDK pored premijera imati i zamenika premijera i sedam ministarstava, što je broj koji se može smanjiti ukoliko AKR Bedžeta Pacolija odluči da postane deo vlade.

Gaši: Zatražili smo održavanje sednice u sredu, imamo glasove za vladu

Odmah zatim oglasio se šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši, koji je saopštio da je podneo kosovskoj Skupštini zahtev za održavanje vanredne sednice na kojoj se očekuje da će se glasati za Hotijevu vladu.

Kako je saopštio, očekuje se da će se sednica održati u sredu u 11 časova.

„Očekujemo da ćemo u sredu imati novu vladu. Očekujemo da će biti 64-65 poslanika koji će glasati za vladu“, rekao je Gaši, prenosi Koha.

Kako je dalje kazao Gaši, koalicioni sporazum sa Srpskom listom objaviće budući premijer.

U međuvremenu, bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj kako prenosi Gazeta Express, nakon posete opštini Suva Reka, „predstavio je uspešan tim koji zaslužuje podršku građana“ pa će tako Bljerim Kući biti ministar ekonomskog razvoja, životne sredine i prostornog planiranja, Meljiza Haradinaj- ministarka spoljnih poslova, ministar prosvete je Rame Ljika, Seljim Seljimi je ministar pravde i zamenik premijera biće Besnik Tahiri.

Tači: Nova vlada da bude formirana što pre moguće, kako okolnosti to zahtevaju

Kosovski predsednik na današnjoj konferenciji za medije, potvrdio je da je dobio presudu Ustavnog suda i da istu pozdravlja i da je ovim dokazano da je „demokratija sazrela na Kosovu i da nezavisne institucije uspešno funkcionišu“, prenosi Koha.

Ponovio je ono što je i u petak rekao na konferenciji, danas nakon što je Ustavni sud doneo odluku- da je potrebno formirati vladu što je pre moguće.

„Sada očekujem da će nova vlada biti formirana što je pre moguće, kako to okolnosti zahtevaju“, kazao je Tači.

Kosovski predsednik pozvao je stranke i kandidata za premijera da preuzmu odgovornost.

„Kosovo je izgubilo puno vremena smenom vlada i premijera. Kosovo kasni i iznutra i spolja. Sada je vreme za ekonomski oporavak“ poručio je Tači.

Pozvao je „čitav politički spektar da zajedno radi“ na dva hitna pitanja a to su nastavak suzbijanja epidemije i ekonomski oporavak. 

Kosovski predsednik je zatražio i liberalizaciju viza.

„Održavajte posebne odnose sa Sjedinjenim Državama“, kazao je Tači jer su, kako je naveo, „sloboda i nezavisnost Kosova usko povezane sa SAD i njihovim evropskim partnerima“.

Kosovski predsednik je uz to ocenio da je „važno ukloniti sve mere koje su narušavale partnerstvo s međunarodnom zajednicom“.

Plenarna sednica kosovske skupštine na kojoj je trebalo da se glasa o Hotijevom predlogu bila je zakazana i za 2. maj ali je tada otkazana zbog suspenzije dekreta Hašima Tačija od strane kosovskog Ustavnog suda do donošenja odluke o ustavnosti.

Više o ovome pročitajte na tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2019Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.