Ljajić: Zbog kosovskih mera kamioni sa robom se vraćaju

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da se od uvođenja novih trgovinskih mera kosovske vlade kamioni sa robom uglavnom vraćaju sa prelaza u Srbiju jer „niko ne ispunjava te uslove koje traži kosovska carina“, prenosi RSE.

„Ne znam da li će biti pojedinačnih slučajeva (prelaska robe), to je teško da u ovom trenutku anticipiram, ali ozbiljnije trgovine sasvim sigurno neće biti jer su formalne prepreke takve prirode da to onemogućavaju“, rekao je Ljajić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kosovska vlada je u subotu, 30. maja uvela dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste „nazive mesta koji sadrže elemente koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo“.

„Sa takozvanim recipročnim merama i formalno se ograničava i zabranjuje plasman robe iz Srbije prema Kosovu, zato što su uslovi takvi da nijedna kompanija iz Srbije ne može da ih ispuni“, naveo je Ljajić i dodao da nove mere „znače obustavu svakog vida trgovine“ Beograda i Prištine.

Ministar trgovine Srbije pojasnio je da se nove mere odnose na deklaracije i fitosanitarne i veterinarske sertifikate koji moraju da nose oznaku da roba ide za „Republiku Kosovo“.

„To bi faktički značilo i priznavanje Kosova i naši pogranični organi ne mogu da prihvate takva dokumenta i ta roba ne može da pređe na teritoriju Kosova“, dodao je Ljajić.

On je izneo podatak da je na Kosovo od 1. aprila, kada je ukinuta taksa na 100 odsto, do 25. maja iz Srbije plasirana roba u vrednosti od 34.8 miliona evra.

„Zato što su u vremenu pandemije i krize Kosovu bile potrebne robe, naročito sirovine iz Srbije i nije bilo nikakvih dodatnih uslovljavanja nakon ukidanja takse od 100 odsto. Nisu zahtevane posebne mere ili procedure na administrativnim prelazima i roba je manje-više išla bez problema na tržište Kosova“, rekao je Ljajić za RSE.

Odluku kosovske vlade na dužnosti kritikovao je kosovski predsednik Hašim Tači, ali i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak ocenivši da se time podriva obnova dijaloga Beograda i Prištine, i da te mere treba odmah povući.

RSEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.