LDK, Samoopredeljenje i PDK odbijaju da zajedno sa Srpskom listom ruše kosovsku vladu

Srpska lista neće da se vrati u prištinske institucije i ne podržava vladu u Prištini, ali je spremna da podrži svaku političku stranku koja pokrene inicijativu za rušenje vlade Ramuša Haradinaja. Sa druge strane, kosovska opozicija, koja već neko vreme radi na sadržaju predloga za izglasavanje nepoverenja vladi PAN koalicije, ne želi pomoć ove stranke.

Da je Srpska lista spremna „da ruši kosovsku vladu“ potvrdio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, ubrzo nakon nedavnog sastanka predstavnika Srpske liste i predsednika Srbije u Beogradu. Na sastanku su dogovarani „novi koraci“ nakon što su predstavnici ove stranke ostvarili očekivanu pobedu na izborima za gradonačelnike opština na Severu Kosova.

„Srpska lista se neće vratiti u prištinske institucije i ne podržava vladu u Prištini, ali je spremna da podrži svaku političku stranku koja pokrene inicijativu za rušenje vlade Ramuša Haradinaja, rekao je Đurić.

Ova poruka dolazi u trenutku kada kosovska opozicija radi na pripremama za rušenje kosovske vlade. Međutim, kako su saopštili predstavnici dve najjače opozicione partije – LDK i Samoopredeljenja, a ranije potvrdio i lider PSD, Špend Ahmeti, oni ne žele podršku Srpske liste.

Poslanica kosovske skupštine ispred opozicione LDK, Vjosa Osmani, nedavno je potvrdila da će se lideri tri opozicione partije – LDK, PSD i Samoopredeljenje – sastati kako bi intenzivirali saradnju po pitanju sadržaja predloga za izglasavanje nepoverenja vladi PAN koalicije. Ali je i naglasila da je neophodno da se ostvari saradnja sa poslanicima vladajuće koalicije, jer je, kako je rekla, neophodno četiri ili pet glasova poslanika drugih partija kako bi „predlog bio uspešan“.

Osmani je ujedno tada rekla da LDK još uvek nije odlučila da li će da zatraži podršku i glasove Srpske liste za ovaj predlog.

Međutim, portparol LDK, Besian Mustafa, kako prenosi Gazeta Express, nedavno je potvrdio da njegova stranka „nema nameru da sa glasovima Srpske liste ruši Vladu“, kategorički odbijajući bilo kakav vid saradnje.

„Mi želimo da se ova vlada, odnosno koalicija PAN koju smatramo štetnom za zemlju, sruši glasovima albanski većinskih stranaka, ali možda nećemo imati dovoljan broj, pa onda pozivamo koalicione partije da nam se pridruže“.

Međutim, ako za ovaj predlog bude glasala i Srpska lista, Mustafa kaže da oni „ne mogu to da zaustave“.

Poslanica Samoopredeljenja, Aljbuljena Hadžiu, za lajmi.net izjavila je da je saradnja sa Srpskom listom nemoguća, prenose prištinski mediji.

„Mi kao Samoopredeljenje zajedno sa ostatkom opozicije koordinišemo korake za rušenje Vlade, ali to ne znači da ćemo ostvariti saradnju sa Srpskom listom. Srpska lista je politički entitet kojim upravlja Beograd, a samim tim i saradanja sa ovim političkim subjektom bila bi neprihvatljiva, poručila je Hadžjiu.

„Nećemo imati sastanak i nećemo tražiti od Srpske Lista da daju glas za rušenje Vlade“, rekla je između ostalog Hadžiju, prenosi Gazeta Express.

Međutim, kada predlog Samoopredeljenja i LDK-a ode na skupštinsko odlučivanje, tu je  120 poslanika i pravo glasa ima svako od njih, dodala je.

Lideri Samoopredeljenja i LDK, Aljbin Kurti i Isa Mustafa u utorak su održali sastanak na kojem je ključna tema bila rušenje vlade. Tada je najavljeno je da će se Mustafa sastati i sa lidrom PSD Špendom Ahmetijem.

U međuvremenu je Ahmeti takođe saopštio stav svoje stranke kada je u pitanju saradnja sa Srpskom listom povodom rušenja vlade.

„PSD je spremna da zbaci vladu, ali neće da prihvati da do toga dođe sa Srpskom listom“, poručio je Ahmeti.

Srpska lista u vladi ili opoziciji?

Srpska lista je jedna od članica vladajuće koalicije koja je učestvovala u formiranju vlade, a kasnije, kako su oni objasnili, „prešla u opoziciju“.

Podsećamo, nakon što je Priština prvi put uvela takse od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije, Srpska lista je ponudila kosovskoj opoziciji svoje glasove za obaranje vlade.

„Šta bismo uradili sa 9 procenata, ili 10 glasova? U Skupštinu ćemo ući čim parlamentarna opozicija prikupi 51 potpis za pad Vlade“, rekao je u prvoj polovini novembra 2018. potpredsednik Srpske liste, Igor Simić na televiziji Pink.

Kosovska opozicija odbila je tada da sarađuje sa Srpskom listom po ovom pitanju.

Pročitajte još:

Kurti i Mustafa razgovarali o pripremama za rušenje vlade; Ahmeti spreman, ali bez glasova Srpske liste

Kosovska opozicija će pokušati da prikupi podršku za izglasavanje nepoverenja vladi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.