Kurti i Mustafa razgovarali o pripremama za rušenje vlade; Ahmeti spreman, ali bez glasova Srpske liste

Isa Mustafa, Špend Ahmeti, ALjbin Kurti
Isa Mustafa, Špend Ahmeti, Aljbin Kurti

Dva predstavnika najjačih opozicionih partija na Kosovu Isa Mustafa iz LDK i  Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja, kao što je bilo i najavljeno, sastali su se i razgovarali o „neophodnim pripremama za rušenje vlade“. Spremnost za ovaj korak, kako je prenela Gazeta Express, izrazio je i lider opozicione PSD, Špend Ahmeti, ali bez glasova Srpske liste.

Poslanica kosovske skupštine ispred opozicione LDK, Vjosa Osmani, nedavno je potvrdila da će se lideri tri opozicione partije – LDK, PSD i Samoopredeljenje – sastati u toku ove nedelje kako bi intenzivirali saradnju po pitanju sadržaja predloga za izglasavanje nepoverenja vladi PAN koalicije. Ali je i naglasila da je neophodno da se ostvari saradnja sa poslanicima vladajuće koalicije, jer je, kako je rekla, neophodno četiri ili pet glasova poslanika drugih partija kako bi „predlog bio uspešan“.

Osmani je ujedno rekla da LDK još nije odlučila da li će da zatraži podršku i glasove Srpske liste za ovaj predlog.

Sa druge strane, kako danas prenosi Gazeta Express, lider opozicione PSD, Špend Ahmeti, izrazio je spremnost da zajedno sa LDK i Samoopredeljenjem, razgovara o predlogu za rušenje vlade, ali bez glasova Srpske liste.

„PSD je spremna da zbaci vladu, ali neće da prihvati da do toga dođe sa Srpskom listom“, poručio je Ahmeti.

Kao razloge za rušenje vlade, između ostalog, naveo je to što još uvek nije povećana minimalna plata, problem s kosovskim Telekomom, to što u vladi postoji preko 80 zamenika ministara, te i da vladajuća koalicija PAN ne funkcioniše dobro.

Predstavnici dve najjače opozicione partije LDK i Samoopredeljenje, Isa Mustafa i Aljbin Kurti danas su se sastali i razgovarali o političkoj situaciji na Kosovu, kao i o pripremama za izglasavanje nepoverenja vladi.

„Danas sam se sastao sa predsednikom LDK, Isom Mustafom. Razgovarali smo o političkoj situaciji i inicijativi za glasanje nepoverenja vladi. Kosovu je potreban ekonomski razvoj, a ne korumpirane institucije. Građani žele novo, dobro i pravilno upravljanje, a ne loše upravljanje koje povećava naš dug, utiče na trošenje budžeta i dovodi do bankrotstva. Dogovorili smo se da napravimo neophodne pripreme za rušenje vlade“, napisao je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Isa Mustafa je ranije najavio sastanak i sa liderom PSD-a, Špendom Ahmetijem.

LDK, PSD i Samoopredeljenje imaju 56 poslanika u kosovskoj skupštini, a za izglasavanje nepoverenja vladi potrebna je prosta većina svih poslanika kosovske skupštine, odnosno 61 glas.

Predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji juče je komentarisao najave o saradnji opozicionih stranaka – Samoopredeljenje i LDK a s ciljem rušenja vlade, rekavši da oni samo pokazuju „žeđ za glasovima i moći“.

LDK je optužio da je „vagon“ Samoopredeljenja, a lidera Samoopredeljena, Aljbina Kurtija okrivljuje da „želi sve da spali“.

Ove poruke Veselji poslao je dan nakon što je u kosovskoj skupštini trebalo da se raspravlja o njegovoj inicijativi za formiranje Međunarodnog tribunala za Srbiju, do čega nije došlo usled nedostatka kvoruma zbog bojkota skupštine od strane Samoopredeljenja i LDK.

Dok je sinoć oštro kritikovao opozicione lidere, u ponedeljak ih je pozivao da se u skupštinsku salu vrate rečima: „Na kraju pozivam braću iz LDK i Samoopredeljenja, da bi bilo dobro da budete u sali kada se glasa“.

Kasnije u toku dana, lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, optužio je predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija da inicijativom za Međunarodni tribunal za Srbiju pokušava da skrene pažnju javnosti sa Specijalnog suda i ideju kritikovao zato što se njome oduzima nadležnost za ratne zločine kosovskim sudovima.

Srpska lista u vladi ili opoziciji?

Srpska lista je jedna od članica vladajuće koalicije koja je učestvovala u formiranju vlade, a kasnije, kako su oni objasnili, „prešla u opoziciju“.

Podsećamo, nakon što je Priština prvi put uvela takse od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije, Srpska lista je ponudila kosovskoj opoziciji svoje glasove za obaranje vlade.

„Šta bismo uradili sa 9 procenata, ili 10 glasova? U Skupštinu ćemo ući čim parlamentarna opozicija prikupi 51 potpis za pad Vlade“, rekao je u prvoj polovini novembra 2018. potpredsednik Srpske liste, Igor Simić na televiziji Pink.

Kosovska opozicija odbila je tada da sarađuje sa Srpskom listom po ovom pitanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.