LDK podnela Kurtiju predlog principa u dijalogu: Priznanje, učlanjenje u UN, ukidanje Rezolucije 1244

Na agendi kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, a pred najavljeni nastavak dijaloga za mesec jun, danas se našao sastanak sa još jednim liderom opozicije, predsednikom LDK, Ljumirom Abdidžikuom.  

Osim Kurtija i Abdižikua, sastanku su prisustvovali i prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi i prvi potpredsednik LDK, Ljutfi Haziri.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa liderom AAK, Ramušem Haradinajem, Kurti je danas i lidera LDK informisao o sastancima koje je imao sa najvišim predstavnicima Evropske unije tokom nedavnog boravka u Briselu kao i o pripremama za novu rundu razgovora sa Beogradom.

Abdidžiku je nakon sastanka potvrdio za medije da je tema bila dijalog sa Beogradom, te da ga je Kurti obavestio o svojim stavovima, dodajući da je on tokom razgovora tražio pojašnjenja.

Pojašnjenja je tražio povodom izjave Aljbina Kurtija da im prethodna vlada kojom je upravljala upravo LDK, nije dostavila sva dokumenta u vezi sa dijalogom.

Predata su sva dokumenta koja je imala prethodna vlada, ukoliko su ih izgubili, mogu ponovo da ih traže – kazao je Abdidžiku.

Ujedno je saopštio da je danas u ime stranke predao Kurtiju dokument sa principima na kojima bi trebalo da se zasniva dijalog. Reč je o principima koji se moraju braniti, tvrdi Abdidžiku. A to su:

Da je Međunarodni sud pravde zaključio da „proglašavanje „nezavisnosti Kosova nije prekršaj“; da se o teritorijalnom integritetu Kosova ne može pregovarati; da je „ustavna organizacija Kosova neprikosnovena“.

Takođe, zahteva da konačni sporazum rezultira međusobnim priznanjem, i da Kosovo prizna pet zemalja EU koje do sada to nisu učinile.

Mišljenja su i da bi sporazum trebalo da dovede do pristupanja Kosova Ujedinjenim nacijama, ukidanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a i usvajanje nove, čime bi misija UN na Kosovu formalno završila mandat.

Podcrtao je da je LDK deo institucija i da Kosovu nije potreban pregovarački tim jer ima vladu, a iste argumente će izneti i u kosovskom parlamentu.

Abdidžiku deli stav sa Ramušem Haradinajem – da bi SAD trebalo da imaju veće učešće u procesu dijaloga.

Ujedno se pridružio kritikama drugih predstavnika opozicije – da je Kurti promenio stavove o pojedinim pitanjima u odnosu na ono što je obećavao tokom predizborne kampanje.

„Primetio sam da je premijer, ne samo u vezi sa reciprocitetom, već i u vezi mnogih drugih tema, promenio svoj stav u dijalogu, ali vreme je da se dokaže. To je reciprocitet, izvinjenje i unutrašnji dijalog pre spoljnog“, rekao je on.

Kancelarija kosovskog premijera takođe se oglasila nakon ovog sastanka, potvrdivši da je Abdidžiku podneo Kurtiju pisani dokument koji sadrži stavove LDK u vezi sa dijalogom.

LDK će podržati proces dijaloga ukoliko se poštuju principi predstavljeni u dostavljenom dokumentu i konačni rezultat bude uzajamno priznavanje, prenela je kancelarija kosovskog premijera, šta je rečeno na sastanku.

Sagovornici su se složili, da rasprava o dijalogu treba da se nastavi u Skupštini.

Kurti je pohvalio značaj poziciono-opozicione saradnje, zaključuju iz njegovog kabineta.

Podsetimo, kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon što se prošle nedelje vratio iz Brisela gde je prisustvovao radnoj večeri sa liderima zapadnog Balkana u organizaciji Žozepa Borelja, uputio je poziv za sastanke trojici lidera opozicionih parlamentarnih stranaka – Enveru Hodžaju iz Demokratske partije Kosova (PDK), Ljumiru Abdidžikuu iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Ramušu Haradinaju iz Alijanse za budućnost Kosova (AAK).

Kurti je iz Brisela, a potom i u više navrata ponovio ono što stoji i u programu njegove vlade – da će se sa opozicijom konsultovati o pitanjima „od nacionalnog interesa“ i tražiti saradnju u dijalogu.

Da će se odazvati pozivu potvrdili su odmah zatim Ramuš Haradinaj, kao i Ljumir Abdidžiku.

Međutim, poziv kosovskog premijera za sastanak, odbio je lider najveće opozicione stranke na Kosovu – PDK, Enver Hodžaj.

Pročitajte još:

Kurti i Haradinaj o dijalogu sa Beogradom: Lider AAK traži da Bajden imenuje izaslanika

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.