Kancelarija za KiM zatražila puštanje petorice Srba iz pritvora

Tanjug: Bedžet Ferizi svedočio suprotno od ključnog svedoka

Svedok optužbe, Bedžet Ferizi, danas je na suđenju predsedniku SDP, Oliveru Ivanoviću, govorio suprotno od ključnog svedoka optužbe, Ise Mustafe, koji je optuženog teretio za ubistva Albanaca 14. aprila 1999.godine.

Svedok Ferizi ni posle dvočasovnog izlaganja nije pomenuo Olivera Ivanovića, a na pitanje tužioca, Sezara Mihalčuka, da li poznaje optuženog – lidera SDP-a, Ferizi je odgovorio da ga ne poznaje lično, već da mu je Isa Mustafa pričao o njemu.

Ferizi je rekao i da sa Isom Mustafom nije razgovarao o događajima od 14. aprila 1999. godine.

"Nisam imao razloga da o tome pričam, zato što smo to zajedno preživeli," rekao je Ferizi.

Advokat odbrane, Ljubomir Pantović, rekao je posle suđenja da je današnji svedok dokazao "besmislenost optužbe javnog tužilaštva u odnosu na prvu tačku protiv Olivera Ivanovića".

"Sve što je govorio svedok, Isa Mustafa, današnji i jučerašnji svedoci su negirali," rekao je Pantić novinarima i dodao da "optužnica postaje sve slabija i trošnija" i da tužilaštvo "gubi tlo pod nogama" i dodao da će odbrana ponoviti zahtev da se optuženi brane sa slobode, ali da još nisu odlučili kada će podneti zahtev.

U dosadašnjem toku glavnog pretresa nijedan od šestorice svedoka, među kojima je prvi bio ključni svedok optužbe, Isa Mustafa, radnik KEK-a i fudbalski sudija, nije direktno optužio Olivera Ivanovića da je počinio delo koje mu se stavlja na teret i za koje je zaprećena višegodišnja zatvorska kazna.

Svi oni su, u dosadašnjem toku suđenja, u višečasovnim izlaganjima, detaljno opisivali šta se 14. aprila 1999. godine događalo u Ulici Miladina Popovića, kada su iz svojih domova izvedeni članovi njihovih porodica i potom od njih devetorice koji su, po rečima svedoka, bili poređani uz zid, ubijena četvorica.

Svi svedoci su na više puta ponovljena pitanja tužioca, Sezara Mihalčuka, da li su na tom mestu videli Olivera Ivanovića, odgovorili da jesu, neki su opisali da je bio u policijskoj uniformi, naoružan, dok je jučerašnji svedok, Kadruš Abazi, kome je ubijen sin Avni, rekao da je je Ivanovića video u jutarnjim satima, na kratko i da je bio u civilnom odelu.

Osim Ise Mustafe, koji je navodno čuo da je Ivanović na pitanje "šta ćemo sa njima Olja?", odgovorio, "Postupi po naređenju", niko od svedoka nije izneo direktne optužbe na račun predsednika SDP-a.

Planirano je da iskaz da stotinak svedoka optužbe i odbrane.

KoSSev: Kancelarija za KiM zatražila puštanje petorice Srba iz pritvora

A danas je i Kancelarija za KiM zahtevala da se puste na slobodu Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, pozivajući se na odluku UNMIK suda iz 2002. godine, kada je protiv ove petorice takođe vođen krivični postupak za navedena krivična dela i kada su isti i oslobođeni, a dokazano da nisu krivi.

"Tom prilikom, Međunarodni sud, u veću sastavljanom od međunarodnih sudija, doneo je odluku da se protiv optuženih prekine istraga, jer je tok postupka ukazao da za optužbe koje im se stavljaju na teret nema nikakvih validnih dokaza," navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

"Dva puta pokretati istragu i postupak protiv istih lica za isti događaj, s tim da im je ovog puta određen i pritvor koji traje duže od godinu dana, predstavlja šikaniranje i zastrašivanje ovih lica, a u isto vreme i ostalih članova srpske zajednice na KiM," naglašava Kancelarija.

Kancelarija za KiM podseća da je prošle godine upućivala proteste i dopise EULEX-u, ali je ostajala bez konkretnog odgovora ili reakcije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.