Lajčak u Prištini sa Jahjagom odao počast poginulim vojnicima slovačkog KFOR-a

Otkrivanju spomenika u centru Prištine – u čast 42 slovačka vojnika KFOR-a koji su u avionskoj nesreći pre deset godina, na jučerašnji dan – 19. januara, poginuli pri povratku iz misije sa Kosova, u blizini mađarsko-slovačke granice, prisustvovali su sadašnji zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i kosovska predsednica Atifete Jahjaga, na čiju inicijativu je spomenik i podignut. U vreme ove nesreće Lajčak je bio ambasador Slovačke u Beogradu. Jahjaga je poručila da su 42 poginula slovačka pripadnika mirovnih snaga, kao i hiljade drugih koji su prošli kroz Kosovo, sastavni deo "novije kosovske istorije". Slovačka je pre pet godina donela odluku o povlačenju svih tadašnjih 140 slovačkih vojnika sa Kosova do kraja 2010. godine, kako bi ih poslali u Avganistan. Lajčak koji je prethodno boravio u Beogradu, posle ove ceremonije u Prištini sastao se sa Jahjagom i u njenom kabinetu. Svoje prisustvo u Beogradu i Prištini iskoristio je da pošalje više političkih poruka, pre svega o važnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i poštovanju i primeni postignutih sporazuma.

"To je 10. godišnjica kojom Republika Kosovo želi da pojedinačno prizna žrtve 42 slovačka vojnika – za mir i slobodu, i slovačkom narodu za odlučnost da poseje seme stabilnosti na Balkanu, time što je poslala vojnike koji će održati mir na Kosovu," rekla je Jahjaga u svom govoru. Ona je naglasila da će imena 42-jice poginulih slovačkih vojnika, ispisanih na spomen ploči, biti "trajno podsećanje" na vrednosti i ideale koje, po Jahjaginim rečima "ujedinjuju nas, kao narod i ljude".

Jahjaga je podsetila i na doprinos vojnika KFOR-a iz još 29 zemalja, koji, skoro dve decenije od prisustva KFOR-a, imaju mnogo razloga da budu ponosni danas "kada vide zemlju koja je jednom bila pogođena ratom, a danas je gospodar svoje sudbine, kako putuje ka prosperitetu, Evropskoj uniji i NATO-u".

A Miroslav Lajčak je, podsećajući na detalje nesreće i na svoj mandat ambasadora u Beogradu u periodu kada su ovi vojnici služili na Kosovu, a potom i poginuli, rekao da se radi o najvećoj tragediji u istoriji slovačkih vojnih snaga, te da Slovačka neće nikada zaboraviti svoje ljude.

Zahvaljujući se Jahjagi na inicijativi da se podigne spomen ploča, i stanovnicima Kosova koji nisu zaboravili tešku sudbinu ovih vojnika, Lajčak je takođe rekao:

"To je za one koji su izgubili svoje živote, jer su dali sve od sebe za budućnost Kosova. Dakle, oni mogu da počivaju u miru, simbolično u centru Prištine, u gradskom parku."

Lajčak se u značajnom delu svog govora osvrnuo na aktuelnu situaciju na Kosovu i iskoristio priliku da pošalje i niz političkih poruka, podsećajući na višegodišnji proces uspostavljanja mira na Kosovu, čega su deo bili i slovački vojnici.

"Danas vidimo koliko je urađeno uz pomoć međunarodne zajednice. Kosovo gradi svoje institucije, prihvata zajednička pravila i stvara dobre uslove za sve, bez obzira na etničku, ili versku pripadnost," rekao je Lajčak, podsećajući na dostignuća za pristup EU.

"Kosovo je samo obeležilo veliki uspeh na svom glavnom putu ka Evropi. Zajedno sa slovačkom podrškom, potpisali ste Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, značajan potencijal da se doprinese socijalnom i ekonomskom razvoju," naveo je Lajčak, napomenuvši da se radi o teškom poslu, te da je i Slovačka prošla kroz isti proces.

"Ali, narod treba da pokaže zrelost i afinitet prema evropskim vrednostima, da svoje probleme rešava kroz konstruktivni dijalog i angažman. Suzavac, bacanje jaja i blokiranje državnih institucija nisu način na koji se ide," naglasio je.

"Ključ uspeha dijaloga Beograda i Prištine istorijski sporazum iz aprila 2013."

On se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine:

"Na kraju, još jedno pitanje vredno pomena; dijalog između Prištine i Beograda je jedino održivo rešenje u cilju postizanja održive normalizacije između dve strane. Ključ uspeha leži u istorijskom sporazumu iz aprila 2013. godine, koji je dalje specifikovan principima Zajednice opština sa srpskom većinom od avgusta 2015. godine, te kasnijeg objašnjenja Ustavnog suda."

Lajčak je naglasio da su svi sporazumi važni i to za sve strane, i da se samo kroz dijalog mogu identifikovati zajednički interesi, kako bi ceo region Balkana imao zasluženo mesto u Evropi.

Jahjaga se posle ceremonije u svom kabinetu sastala sa Lajčakom, sa kojim je razgovarala o dešavanjima na Kosovu i regionu, integracionim procesima Kosova u EU, viznoj liberalizaciji i produbljivanje saradnje između Kosova i Slovačke, saopšteno je iz Jahjaginog kabineta.

Slovački vojni avion tipa “Antonov” srušio se iznad Mađarske, sela Hejce, u blizini granice sa Slovačkom 19. januara 2007. Tada su poginula 42 vojnika slovačkog kontigenta KFOR-a koji su se iz ove vojne misije vraćali kući, a u Slovačku se tada vratio samo jedan vojnik.

Slovačka je pre pet godina donela odluku o povlačenju svih tadašnjih 140 slovačkih vojnika sa Kosova do kraja 2010. godine, kako bi se poslali u Avganistan.

Lajčak u Beogradu: "Normalizacija znači priznavanje činjenice da Kosovo postoji i rešavanje pitanja vezanih za svakodnevni život tamo"

Šef slovačke diplomatije prethodno je boravio u Beogradu gde je rekao, kako su srpske agencije javile, da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da je neophodno uspostaviti Zajednicu srpskih opština. On se sastao i sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

"To što je bilo dogovoreno treba da se ispuni. Apsolutno je potrebno da se ZSO uspostavi i počne da funkcioniše", rekao je Lajčak novinarima uoči predavanja o putu Srbije ka EU na FPN-u i dodele nagrada "Predrag Simić".

Govoreći o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, što se sve više povezuje sa formalnim priznanjem kosovske nezavisnosti, Lajčak je, kako je Tanjug javio, rekao da normalizacija “ne znači priznanje Kosova, već da se očekuje pravno-obavezujući dokument koji uređuje odnose Beograda i Prištine”.

"Normalizacija znači priznavanje činjenice da Kosovo postoji i rešavanje pitanja vezanih za svakodnevni život tamo", objasnio je šef slovačke diplomatije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.