Jahjaga odlikovala lorda Robertsona zbog "odlučujuće intervencije" NATO-a da zaustavi "genocid" na Kosovu

Bivši generalni sekretar NATO-a, lord Džordž Robertson, odlikovan je juče na Kosovu „zlatnom medaljom za slobodu“. Ovaj orden nekadašnjem prvom čoveku NATO-a, iz vremena kada je izvršeno 78-dnevno bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, uručila je kosovska predsednica Atifete Jahjaga, a zbog "visokog doprinosa slobodi Kosova", saopšteno je iz Jahjaginog kabineta. I nekadašnji predsednik Kosova, Ibrahim Rugova, Robertsonu je svojevremeno uručio isto priznanje. Robertson je rekao i da "ima albanske gene" tokom predavanja na jednom od koledža u Prištini.

Jahjaga je izrazila zahvalnost građana i institucija Kosova na "pomoći koju je Velika Britanija dala Kosovu u najtežem periodu u fazi izgradnje države". Jahjaga je rekla i da je "intervencija" NATO-a, čiji je deo bila i Velika Britanija, bila "odlučujuća" kako bi se "zaustavio genocid" na Kosovu i kako bi se "spasao kosovski narod". 

Roberston: Imam albanske gene 

Robertson je danas, tokom predavanja koje je održao pred studentima na prištinskom fakultetu "Univerzum", saopštio i da ima albanske gene.

"Bivši sekretar NATO-a lord Džordž Robertson, koji je u kratkoj poseti Kosovu, saopštio je otkriće koje ni on sam nije znao kad je intervenisao za Kosovo. Robertson je izjavio da se ispostavilo da je prema DNK testu veliki broj njegovih očinskih gena albansko," navodi Gazeta Express.


Mustafa: Intervencija NATO-a istorijski događaj

Nekadašnji sekretar NATO-a danas se sastao i sa kosovskim premijerom, Isom Mustafom, koji mu je, takođe, izrazio zahvalnost "naroda i Vlade  Kosova za veliku podršku i doprinos tokom rata  i u daljim procesima na Kosovu."

"Premijer Mustafa je naglasio da su intervencija NATO-a i oslobođenje Kosova izuzetan  istorijki  događaj, a koji  su  finalizarani  zahvaljujući odlučnosti  velikih državnika u SAD i Velikoj Britaniji i rukodilaca NATO-a, u čemu  je posebnu ulogu imao i njen generalni  sekretar, lord Džordž Robertson," saopšteno je iz kosovske vlade nakon sastanka.

"Kosovo će uvek biti zahvalno na doprinosu hiljade momaka i devojaka koji su služili na Kosovu u okviru mirovnih snaga KFOR-a i međunarodnih misija, garantujući mir i stabilnost na Kosovu i čitavom regionu," rekla je Jahjaga. 

Lord Robertson se zahvalio na medalji i ocenio angažovanost NATO-a na Kosovu kao "ispravan postupak", koji je odredio i njegov život. Dodao je da je ponosan dostignućima Kosova, izražavajući da je budućnost Kosova u rukama samih njegovih građana.

Robertson je juče održao predavanje na jednom od koledža u Prištini. Kako prenose kosovski mediji, tom prilikom istakao je da se "oseća srećnim" što je "doprineo oslobođenju" Kosova od strane srpskih snaga, ali je govorio i o potrebi da se Kosovo izgradi kao "zakonska država".

I on je, kao i slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak, koji je takođe u utorak boravio na Kosovu, kritikovao upotrebu nasilja – suzavca od strane kosovske opozicije, ali je sa druge strane, podržao napore Kosova da Bezbednosne snage transformiše u Oružane snage.

"Što više radite, to ćete brže imati jednu vojsku za dobrobit zemlje i koja će pružiti bezbednost zemlji," kazao je on.

Robertson je juče posetio i mesta na kojima su tokom rata '99 stradali albanski civili od strane srpskih snaga, prenose dalje kosovski mediji, a jedno od mesta na kojima je bio jeste i selo Poklek kod Glogovca, u kojem su 17. aprila 1999, stradala 53 civila.

Džordž Robertson se sa druge strane, u značajnom delu srpske javnosti, nalazi među nekolicinom najnepopularnijih zapadnih zvaničnika, upravo zbog bombardovanja NATO-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.