Lajčak sledeće nedelje u Prištini i Beogradu

Miroslav Lajčak
Foto: KoSSev, Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, posetiće region u prvoj nedelji marta, potvrđeno je ovog jutra iz Evropske unije.

Lajčak će posetu započeti na Kosovu od 1. do 3. marta, nastaviće je u Srbiji 3. i 4. marta, a posetiće i Crnu Goru 4. i 5. marta.

Planirano je da se Lajčak tokom svog boravka u regionu sastane sa političkim liderima sva tri partnera sa Zapadnog Balkana, kao i sa predstavnicima EU na terenu, dodaje se u saopštenju.

Lajčakova poseta uslediće nakon višemesečne pauze briselskih razgovora, pada kosovske vlade, ali i kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je ubedljivu pobedu odnelo Samoopredeljenje.

Poseta je u prethodnim danima najavljivana, kako od samih predstavnika EU, tako i zvaničnika iz Prištine i Beograda.

Lajčak je pre svega nekoliko dana najavio svoj boravak u regionu, ali i ponovio poruku koju je dan nakon izbora na Kosovu uputila Evropska unija – da očekuje nastavak dijaloga ubrzo nakon formiranja kosovske vlade.

„Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije i Evropska unija je bila veoma jasna – normalizacija odnosa je preduslov i to je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put“, poručio je Lajčak tada.

Ujedno je podcrtao da se do ovakvog sporazuma može doći u roku od nekoliko meseci, ali i dodao da to zavisi od strana u dijalogu.

Podrška dijalogu ali i radu Miroslava Lajčaka, u međuvremenu je stigla i iz SAD.

Lajčak će stići na Kosovo samo nekoliko dana nakon lavine negativnih reakcija iz Prištine zbog mape Zapadnog Balkana u njegovoj kancelariji u Briselu na kojoj je, kako su preneli pritšinski mediji, Kosovo naznačeno kao sastavni deo Srbije – bez linije koja ih odvaja.

Jedna od reakcija je čak bila da Lajčaka tokom predstojeće posete ne bi trebalo da dočekaju prištinski zvaničnici.

Međutim, kako se potom ispostavilo, a nakon što se oglasio Miroslav Lajčak, reč je o zvaničnoj mapi Zapadnog Balkana za EU, te ujedno postoji linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju.

Osim kritika iz Prištine, kritike su stigle i iz Beograda, a zbog medijskih navoda da Lajčak dolazi u Beograd sa dokumentom kojim se od Srbije zahteva ”priznanje Kosova”.

Ovakve navode demantovao je portparol EU, Peter Stano, poručivši da je „ovakvo izveštavanje potpuna glupost“.

Međutim, to nije sprečilo predsednika skupštine, Ivicu Dačića da ovog jutra kaže da „sa tim papirom ne treba da dolaze kod predsednika Srbije“, te da „nema potrebe da neko gubi vreme s takvim stvarima“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.