Lajčak potvrdio da se u Briselu sa Petkovićem i Bisljimijem dogovorio da rade na nekoliko dokumenata

Lajčak, Bisljimi, Petković
FOTO: Miroslav Lajčák/ Twitter (arhiva)

Uprkos tekućoj krizi na Severu, evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine šalje ohrabrujuće poruke preko Fejsbuka; od toga da su razgovori sa Aljbinom Kurtijem konstruktivni, preko rada na daljim dokumentima u dijalogu, do toga da se sa predsednikom Srbije složio da je potreban brz napredak u normalizaciji odnosa dve strane.

Nedeljama unazad ovaj slovački diplomata sumira radnu nedelju za njim.

Podsetio je na učešće u 25. međunarodnom simpozijumu u, kako opisuje, prelepom ambijentu grčkog ostrva Krit, na kojem se sastao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, sa kojim je imao dug razgovor o krizi na Severu i primeni svih sporazuma iz dijaloga, koji kvalifikuje kao konstruktivan.

„Ovaj skup je pružio odličnu platformu za druženje sa brojnim prijateljima, kolegama i sagovornicima, razgovarajući o relevantnim globalnim pitanjima koja odjekuju u današnjoj međunarodnoj areni“, naveo je Lajčak o skupu globalnih mislilaca po uzoru na grčke filozofe.

U utorak se vratio u Brisel da se pripremi za razgovore sa prvim šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine – Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

„Posvetili smo duge sate diskusijama o sveobuhvatnoj listi pitanja dijaloga, uključujući primenu Sporazuma od 27. februara i neophodnu deeskalaciju na severu. Dogovorili smo se da nastavimo ove rasprave i rad na nekoliko dokumenata u narednom periodu“, naveo je Lajčak, bez preciziranja na koja se to dokumenta odnosi.

Tokom ovonedeljnog sastanka u Briselu, da nije bilo izjave Besnika Bisljimija preko kosovskih medija, skoro da i ne bi bilo informacija o epilogu sastanaka i mogućim dokumentima.

Kako je Bisljimi kazao ranije ove nedelje, razgovaralo se o četiri teme, i to su „sve obaveze koje padaju na srpsku stranu“, kako tvrdi ovaj zvaničnik.

Prema Bisljimijevim informacijama, razgovaralo se o planu vremenskog redosleda (preuzetih obaveza prim.red.). Druga tema se ticala referentnih pitanja zajedničke komisije za nestala lica. Lajčak i Bisljimi su, kako to tvrdi potonji, na sastanku u Bratislavi koji je prethodio susretu u Briselu, dogovorili aranžman Kosova i EU za sprovođenje stava 27 zemalja EU od 3. juna. I u četvrtoj temi, a to je energetika, kako je Bisljimi najavio, on smatra da su dve strane veoma blizu potpisivanja ugovora između KEDS-a i Elektrosevera, a ta tema je već u medijima u Prištini otvorena i uoči susreta u Briselu.

Lajčak se u istom danu, 19. juna u Briselu sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštivši sada da se sa Vučićem složio da je „važno hitno preduzeti korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova i brz napredak u normalizaciji odnosa“.

Podsetio je i na nagradu koju je dobio ove nedelje od svoje matične zemlje – Slovačke.

„Krajem nedelje, na marginama Saveta EU za spoljne poslove, imao sam lep, ali i produktivan i pronicljiv sastanak sa mojim prijateljem i kolegom, slovačkim ministrom spoljnih poslova Miroslavom Vlahovskim. Bila mi je velika čast da dobijem prestižnu nagradu od Ministarstva spoljnih poslova, kojom se odaje priznanje za moj doprinos i posvećenost slovačkoj diplomatiji“, opisuje svoju nedelju evropski izaslanik za Zapadni Balkan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.