Lajčak posle sastanka sa Kurtijem: Radimo na određivanju datuma za politički dijalog

 

Radimo na datumu određivanja početka dijaloga, kazao je Miroslav Lajčak nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem u Prištini.

Za kosovske medije koji u Prištini prate početak trodnevne posete Kosovu specijalnog evropskog izaslanika, glavna vest je ipak da je Lajčak potvrdio da sa kosovskim premijerom nije razgovarao o arhivama.

Vest da je prošle nedelje u Briselu u okviru tehničkih razgovora postignut sporazum o otvaranju arhiva na obe strane, uzburkala je kosovsku političku i medijsku scenu, odakle je poslata gotovo unisona poruka da Kosovo „nema šta da krije“ i da „nema arhive OVK“.

„Razgovarali smo o dijalogu kao i o regionalnoj saradnji, nismo razgovarali o otvaranju arhiva. Po prvi put od početka dijaloga, odgovoriću kasnije, sastaću se sa mnogim akterima. Neću davati političke izjave. Odgovoriću za sve na kraju posete“, javlja Koha šta je Lajčak kazao nakon sastanka.

Evropski izaslanik sastao se i sa glavnim tehničkim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

 

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, stigao je u Prištinu ovog popodneva, i odmah zatim otišao do predstavništva EU na Kosovu.

Tokom posete od 15. do 17. septembra, on će se sastati i sa drugim političkim liderima, parlamentarcima, međunarodnom zajednicom, predstavnicima poslovne zajednice i medija, kao i sa mladima.

Sastanak sa predsednikom kosovske skupštine, Gljaukom Konjufcom, zakazan je za sutra u 8 i 45, potvrđeno je iz skupštine.

Kako je prethodno najavljeno iz Kancelarije EU na Kosovu, Lajčak dolazi na Kosovo kako bi razgovarao o trenutnom stanju primene sporazuma, o napretku u pregovorima, o tzv. sveobuhvatnom sporazumu, o normalizaciji odnosa.

Očekuje se da će Lajčak nakon posete Prištini, boraviti i u Beogradu.

Dolazak Lajčaka ovog meseca najavio je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Takođe, nakon sastanka glavnih tehničkih pregovarača u Briselu prošle nedelje, izostale su potvrde da će se i dijalog ubrzo nastaviti na visokom političkom nivou, a najavljivano je da će upravo od ishoda tehničkih razgovora zavisiti koliko će se brzo sastati Kurti i Vućić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.