Lajčak nakon posete PR i BG: Drago mi je da je i Kosovo načelno prihvatilo predlog EU

FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak juče je posetio prvo Prištinu, a potom i Beograd. Rano jutros oglasio se na Tviteru poručivši da će razgovore nastaviti na visokom nivou, ni sada ne precizirajući kada će se sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića održati.

Miroslav Lajčak juče je, kako je i sam kazao, deseti put od septembra posetio Prištinu, gde se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem.

Nakon sastanka, u kratkoj izjavi za medije kazao je da su razgovarali o evropskom predlogu.

Pozvao je još jednom da se primeni sve što je već dogovoreno, ali i potvrdio da ga je Kurti obavestio o uslovima za formiranje Zajednice srpskih opština, te da mu je preneo kakva je pozicija EU u vezi sa ovim pitanjem.

Odmah nakon Lajčaka oglasio se i Kurti poručivši da prihvata evropski predlog za normalizaciju odnosa, navodeći da je on dobra osnova za dalju diskusiju i „solidna“ platforma za napredovanje.

Lajčak je potom otputovao u Beograd i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Predsednik je o sastanku juče izvestio na Instagramu, a zvanično saopštenje, iako je bilo najavljeno, izostalo je.

Dvojica sagovornika, kako je naveo srpski predsednik, imali su „otvoren i prijateljski sastanak“.

„Kada kažem otvoren, to stvarno mislim. Razumeli ste me sve. Živela Srbija!“, naveo je Vučić u kratkoj objavi na Instagramu.

Miroslav Lajčak tek se rano jutros oglasio povodom sastanaka, kratkom objavom na Tviteru.

„Otputovao sam u Prištinu da se sastanem sa premijerom Aljbinom Kurtijem i zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, i u Beograd da isto uradim sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Petrom Petkovićem. Drago mi je da je i Kosovo načelno prihvatilo predlog EU. Nastavićemo naše razgovore na sastanku na visokom nivou“, poručio je.

U međuvremenu oglasio se i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer takođe pozdravivši načelno prihvatanje predloga EU od strane Prištine i poručivši da će SAD nastaviti da pruža punu podršku dijalogu.

 

„Privremeni sporazum će doneti značajne koristi i Kosovu i Srbiji“, naveo je Hovenijer u objavi na Tviteru.

Nova poseta Lajčaka usledila je u jeku sve češćih poziva međunarodne zajednice da se formira Zajednica srpskih opština i zaključi dogovor na osnovu francusko-nemačkog, odnosno evropskog predloga.

Kurti se sve do skorije protivio formiranju Zajednice srpskih opština. On je prošle nedelje, međutim, po prvi put pomenuo mogućnost formiranja ovog tela, ali uz uslove koji bi, prema njemu, trebalo da se ispune:

Mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, te ne sme da bude jednonacionalna, i sa postojećim nazivom, i sa isključivo horizontalnom međuopštinskom saradnjom, ona mora i da bude uspostavljena na jugu Srbije za Albance, ali i da se na Severu ugase sve srpske institucije, preda oružje, a uspostavi se nakon što Srbija prizna Kosovo, i to sa Kosovom koje prizna Srbiju, i još pošto Vučić povuče pisma članicama EU protiv Kosova u EU.

Kurtijevi uslovi, međutim, do sada nisu naišli na reakciju međunarodne zajednice ili barem javnost sa tim nije upoznata.

Povezane vesti:

Vučić sa Lajčakom „otvoreno“, oglasio se na Instagramu, a izostalo saopštenje

Kurti kaže da prihvata evropski predlog, nakon sastanka sa Lajčakom najavljuje susrete u Briselu

Lajčak sa Kurtijem o sastanku na visokom nivou; Preneo stav EU o uslovima za ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.