Petković Osmani: Dijalog nije monolog jedne strane koja ucenjuje, vratite se za pregovarački sto

Petković
FOTO: KoSSev

„Umesto što se služe obmanama, Prištini bi bilo najbolje da se vrati za pregovarački sto u Briselu i da prestane da odbija razgovore sa srpskim pregovaračkim timom, što je bio slučaj prethodnih šest meseci“, reagovao je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, na jučerašnje izjave kosovske predsednice Vjose Osmani tokom sastanka sa Eskobarom i Lajčakom.

Izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak započeli su juče trodnevnu posetu Kosovu, kako su naveli, u cilju da pošalju jasnu poruku da EU i SAD sarađuju i da dele viziju o dijalogu koji se vodi u Briselu. Nakon ove posete, putuju i za Beograd.

Po dolasku u Prištinu, juče su se prvo sastali sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, koja se nakon sastanka oglasila putem saopštenja i sa porukom da se Priština zalaže za dijalog, a „da je jasno da Srbija svojim nekonstruktivnim pristupom blokira napredak u dijalogu“.

Između ostalog, međunarodnim zvaničnicima je poručila i da je „dugačak spisak“ sporazuma koje Srbija ne sprovodi i da bi na tome trebalo da se radi „ukoliko želimo da vratimo poverenje u proces dijaloga“.

Direktor Kancelarije za KiM ocenjuje da poruke koje su juče plasirali politički lideri iz Prištine „pokazuju istinsko odsustvo i svake pomisli na iskren i konstruktivan pristup dijalogu sa Beogradom“, te da se optužbe kosovske predsednice drugačije ne mogu ni tumačiti.

A realnost je, prema njegovim rečima, sasvim drugačija.

„Dugih je 3,206 dana kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, duge su godine kako Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na KiM, za koje Beograd ima pouzdana saznanja da skrivaju posmrtne ostatke nestalih u ratu“, naveo je Petković.

Dodaje i da je dugih devet godina kako Priština odbija da sprovede dogovore iz oblasti energetike, već radije generiše energetsku krizu.

„Sve su to pitanja od životnog značaja za srpski narod na Kosovu i Metohiji, a koje Priština sistemski ignoriše, zajedno sa brojnim drugim kršenjima sporazuma“, istakao je.

Petković još jednom naglašava da je Beograd čvrsto i nedvosmisleno opredeljen za dijalog i proces normalizacije odnosa, ali i ističe da dijalog ne može biti tretiran kao „monolog jedne strane koja ispostavlja ucene za pregovaračkim stolom, već kao proces zajedničkog traganja za kompromisnim rešenjem“.

Više o jučerašnjim sastancima, porukama prištinskih zvaničnika, ali i porukama koje su slali Lajčak i Eskobar uoči dolaska u Prištinu čitajte u posebnim vestima:

Lajčak sa Osmani o nestalima, sa Kurtijem o unapređenju dijaloga; Novi sastanci na dnevnom redu

Lajčak sa Kurtijem i Osmani o planovima za naredne nedelje, Eskobar: Podržavamo nezavisnost Kosova

Osmani nakon sastanka sa Lajčakom i Eskobarom: Srbija blokira napredak u dijalogu

Lajčak i Eskobar stižu na Kosovo, razgovaraće se o novoj rundi koja mora da proizvede konkretne rezultatePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.