Kosovsko ministarstvo prosvete plaća 32 srpska radnika a ne dolaze na posao, ovaj mesec plata na nuli

Sastanak
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Zamenik ministra prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Dukađin (Dukagjin) Pupovci izvestio je Odbor za nadzor javnih finansija u vezi sa izveštajem revizije godišnjih finansijskih izveštaja ministarstva.

Predsednica komisije, Hikmete (Hykmete) Bajrami rekla je da su neki od izveštaja za kupovinu knjiga u vrednosti od 2,1 milion evra pogrešna klasifikacija troškova, kao i isplata 32 srpska službenika, koji ne dolaze na posao.

„Plaćanje 32 službenika bez evidencije o dolasku na posao“, rekla je ona.

Zamenik ministra Dukađin Pupovci je rekao da su pokušali da stupe u kontakt sa njima, ali su se samo trojica javila.

„Napravili smo akcioni plan i u momentu dostavljanja sa 32 nalaza, devet je sprovedeno, dok su ostali u proceduri. Priznajem da ima grešaka koje su obrazovne prirode, jer imamo šest javnih univerziteta i to dosta opterećuje naš finansijski sistem. Predložili smo da se ovi univerziteti osamostale. Što se tiče 32 zaposlenih, zaista smo imali dosta poteškoća. Pokušali smo da ih kontaktiramo telefonom, ali se javilo samo njih troje. Ovog meseca plate će im biti na nuli kako bi se javili. Naše ministarstvo ima dosta osoba koje imaju neke od dogovora u prošlosti. Čak i kada budemo dobili njihov odgovor, imaćemo problem jer oni mogu da se angažuju samo na Severu“, rekao je on.

Dalje, Pupovci je rekao da ova 32 radnika ministarstva nisu izašla na javne konkurse i da isti imaju samo srednju stručnu spremu.

Fehmi Zulfiju (Zulfiu), šef odeljenja za finansije, govorio je o kupovini udžbenika za 2,1 milion evra.

„Nisu hteli da se izjasne da ministarstvo nije uplatilo sredstva. Ministarstvo je pokrilo obaveze i nastavili smo pregovaračke procedure. Što se tiče kodeksa subvencije, to je bila Fulbrajtova isplata, postoji nedostatak informacija sa kojima ministarstvo radi, jer nemaju pristup u CBK. Postoji pristup samo trezoru i tako je došlo do preopterećenja od 270 hiljada evra“, rekao je on.

Revizor Ćerkin (Kerkin) Morina je naglasio da u ovom izveštaju uglavnom postoje nalazi upravljanja ministarstva sa finansijama.

„Situacija se i dalje pogoršava. Pre godinu dana je bilo 14 preporuka, a sada su povećane na 22, od kojih se pet ponavlja. Ovo je nemar zvaničnika, greške kada se ponavljaju rezultiraju većim posledicama. Analiziramo akcioni plan, timovi su završili deo posla u 2021. godini i testiramo nivo preporuka u kojoj meri su sprovedene“, rekao je on.

Morina je rekao da postoje praznine u koordinaciji sa aktivnostima i da situacija uopšte nije dobra. On je dalje zatražio od zvaničnika MZ-a da pažljivo pogledaju preporuke i poboljšaju situaciju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.