Lajčak: Sastanak u Briselu kasnije ove nedelje, strane da dođu otvorenog uma

FOTO: Miroslav Lajčak/X

Očekujem da obe strane dođu na sastanak otvorenog uma, fleksibilnosti i pristupa orijentisanog na rešenje zasnovanog na idejama predstavljenim tokom prethodnih sastanaka, poručio je danas Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Glavni pregovarači Prištine i Beograda ponovo će se, četvrti put, sastati u Briselu u sklopu nove runde dijaloga sa samo jednom tačkom na dnevnom redu – pitanje dinara na Kosovu, odnosno istiskivanje ove srpske valute zbog Uredbe Centralne banke Kosova kojom se evro reguliše kao jedina legalna valuta, a koja je na snagu stupila 1. februara.

Kosovske vlasti su uoči stupanja na snagu dale prelazni period za prilagođavanje za primaoce davanja iz Srbije.

Ipak, već treći mesec dinari iz Srbije nisu ušli na Kosovo, a zabeleženo je i jedno oduzimanje ove valute na samom Kosovu, i to četiri miliona dinara iz Pošte Srbije u Goraždevcu.

Za ovo vreme, Srbija je u blizini četiri prelaza sa Kosovom otvorila bankomate, jer oni na samom Kosovu, jedine banke koja je ostala Banke Poštanske štedionice – više ne rade. Na šalterima se dinar isplaćuje u ograničenom iznosu.

Iako je prvi odbio, održan krajem februara, zbog ubeđenja da pitanje dinara nije tema dijaloga koji Priština i Beograd u Briselu vode, Besnik Bisljimi ipak je na sledeći, 19. marta, otišao.

Tada im je posrednik zatražio da mu u narednim danima pošalju svoje predloge za rešenje, što je i učinjeno, a takođe u martu – usledio je i novi sastanak na kom su strane, kako je potvrđeno, bile udaljene u svojim predlozima, pa je zakazan novi.

Sledeći je usledio već početkom ovog meseca, a na njemu je evropski izaslanik, videvši nemogućnost postizanja kompromisa među stranama – izneo svoj predlog za dinare, javnosti nepoznat.

Upravo je Lajčak prošle nedelje potvrdio i da su ga strane prihvatile, te da očekuje da se će sastanci o dinarima ove nedelje i finalizovati.

Isto očekivanje izrazio je i danas, potvrdivši da će se sastanak na kom bi se moglo naći, kako je kazao, privremeno rešenje – održati kasnije ove nedelje.

„Kasnije ove nedelje, ugostiću glavne pregovarače Kosova i Srbije na još jednoj rundi dijaloga kako bi se pronašlo privremeno rešenje za ljude pogođene odlukom CBK. Očekujem da obe strane dođu na sastanak otvorenog uma, fleksibilne, sa pristupom orijentisanim na rešenje i utemeljenim na idejama predstavljenim tokom prethodnih sastanaka“, naveo je danas ovaj evropski diplomata.

O sastancima i pitanju dinara na Kosovu, čitajte na našoj tematskoj stranici: 

DINARPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.