Kvinta: Odgovornost lidera da formiraju institucije, poslanici da učestvuju na sednici

Odgovornost kosovskih lidera je da formiraju skupštinu i vladu. Nadamo se da će preuzeti vođstvo u rešavanju ovog pitanja, uključujući predlaganje konkretnih predloga. Prvi i važan princip je da bi izabrani poslanici Skupštine Kosova trebalo da prisustvuju zasedanjima Skupštine i omoguće da otpočne njen rad – poručili su u zajedničkom saopštenju predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije u Prištini. Identična poruka prethodno je stigla i iz Evropske unije, ali i od američkog ambasadora u Prištini, Grega Delavija.

Zabrinuti smo zbog trenutne situacije na Kosovu, poručuju takođe predstavnici Kvinte. 

"Kosovo se susreće sa mnogim izazovima, kako trenutnim, tako i dugoročnim, uključujući MMF program, energetsku situaciju, ali takođe i potrebom za ekonomskim razvojem, jačanjem vladavine prava, evropskom perspektivom Kosova i odnosa Kosova sa Srbijom. Građani Kosova zalužuju skupštinu i vladu koja može da ispuni ove izazove," dodaju. 

Apel ambasada upućen je kosovskim zvaničnicima i javnosti dan pred novo zasedanje kosovske skupštine na kojoj bi trebalo da se glasa za predsednika ove institucije, a skupština i zvanično konstituiše.

Ovo je četvrti put da se pokušava formiranje novih institucija, a nakon što je pobednička koalicija PAN odbijala da u Skupštini i zvanično predloži svog kandidata za predsednika – Kadrija Veseljija, čijoj se kandidaturi protive opozicione stranke, te i da učestvuje na ovim sednicama.

Kako kosovski ustav nije predvideo situaciju u kojoj je blokiran izbor predsednika skupštine, te bi sednica mogla da traje u nedogled. Sve su snažniji glasovi da bi do rešenja moglo da se dođe novim parlamentarnim izborima, a pre čega bi se trebalo obratiti Ustavnom sudu po mišljenje – što je najavila Demokratska liga Kosova, odnosno da, kako su javili kosovski mediji, na mesto premijera bude žena i nestranačka ličnost. U međuvremenu stigle su najave koalicije PAN da bi nova vlada mogla da bude formirana naredne nedelje, odnosno narednih 10 dana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.