Kvalifikacije za UEFA EURO 2024: Kosovo ne može da bude u grupi sa Srbijom i BiH

uefa-logo
FOTO: UEFA.com

Uoči žreba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. koji je zakazan za 9. oktobar u Frankfurtu, UEFA je objavila pravila među kojima je i ono o zabrani raspoređivanja pojedinih reprezentacija u iste grupe.

Iz UEFA-e navode da u žrebu kvalifikacija učestvuju 53 nacionalna saveza, te da će timovi biti raspoređeni u deset kvalifikacionih grupa – sedam po pet timova i tri po šest timova.

Međutim, u saopštenju UEFA-e navodi se niz od pet parova koji ne smeju biti u istoj grupi: Jermenija i Azerbejdžan, Belorusija i Ukrajina, Gilbratar i Španija, dok Kosovo ne sme učestvovati sa dve zemlje – Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Kosovo se nalazi u četvrtom „šeširu“ sa Gruzijom, Grčkom, Turskom, Kazahstanom, Luksemburgom, Azerbejdžanom, Bugarskom, Farskim Ostrvima, Severnom Makedonijom.

Sa druge strane, pored Srbije u drugom „šeširu“ će biti Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska, Finska.

To što Srbija i Kosovo ne mogu da budu u istoj grupi nije novost.

Zapravo, beogradski mediji su pre više godina pisali o tome pozivajući se na navode UEFA-e a u vezi sa Evropskim prvenstvom 2020.

„Timovi koji ne mogu u istu grupu su: Jermenija i Azerbejdžan, Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina i Kosovo, Španija i Gibraltar i Ukrajina i Rusija. Za Ukrajinu se ograničenje odnosi i na Sankt Peterburg kao mesto grupne faze. Imajte na umu da se ovo ograničenje ‘zabranjenih sukobljenih timova’ odnosi samo na grupnu fazu, stoga nije isključeno da se ovi timovi sastanu tokom nokaut faze turnira“ – navedeno je u odgovoru koji je UEFA dostavila „Telegrafu“ oktobra meseca 2019. godine.

Podsetimo, Kosovo je postalo član UEFA-e još 2016. godine. Ova vest je izazvala snažne reakcije. Dok su iz kosovskog fudbalskog saveza govorili o „istorijskom trenutku za kosovski fudbal“, srpski fudbalski savez je ovu vest definisao kao dokaz da je „fudbal poražen“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.