UNS: Protesti građana zbog novinarskog neprofesionalizma opravdani, ali ne i fizičko razračunavanje sa novinarima

uns

Udruženje novinara Srbije (UNS) oglasilo se danas povodom intervjua Informera sa osuđenim serijskim silovateljem koji je upravo izašao iz zatvora, kao i povodom jučerašnjih protesta građana ispred sedišta ovog medija.

U saopštenju navode da razumeju i podržavaju građanski protest, zbog, kako su naveli, neprofesionalnog i senzaciolističkog intervjua, kojim se ponovo traumatizuju žrtve zločina.

Sa druge strane, poručuju da je neprihvatljiv pokušaj fizičkog razračunavanja sa novinarima.

„Izveštavanje, kojim se krše profesionalne norme, ne može biti izgovor za pokušaj fizičkog razračunavanja sa urednikom i vlasnikom ‘Informera’ Draganom J. Vučićevićem“, dodaju u saopštenju.

Ovo udruženje, sa druge strane navodi da svaki senzacionalizam, a posebno o ovako osetljivim temama, vodi u drastično kršenje novinarskog Kodeksa.

„Novinarska neprofesionalnost sa pravom iritira čitaoce i javnost i ovo je primer stvorenog društvenog konzenzusa oko toga šta je neprihvatljiv medijski sadržaj“, zaključuju iz UNS-a.

Podsetimo, juče je glavna vest u srpskim medijima bio protest u organizaciji „Ženske solidarnosti“ koji se održao ispred zgrade Informer-a, a zbog intervjua ovog medija sa osuđenim serijskim silovateljem, koji je upravo izašao iz zatvora.

Mediji su juče javili da se ispred sedišta Informera okupio veći broj građana koji su na zgradu bacali jaja uz povike „Monstrumi!“, „Izlazite napolje“ i „Ugasite Informer“. Na protestu je bilo vidljivo i prisustvo policije.

Juče se ujedno oglasila i Koalicija za slobodu medija koja je najoštrije osudila objavljivanje intervjua u listu “Informer”, navodeći da je u ovom tekstu prekršen Kodeks novinara Srbije.

Davanje medijskog prostora silovatelju na ovaj način ocenili su kao nedopustivo, te navode da ne postoji nikakav javni interes koji se ovakvim pristupom može opravdati.

Koalicija je ujedno ocenila da je reč o zloupotrebi emocije drugih ljudi, njihovog neznanja ili nedovoljne sposobnosti rasuđivanja, što je, kako su naveli, nedopustivo pogotovo jer izvor informacija u ovom slučaju, „očigledno nije bio svestan moći medija“ i posledica koje njegove izjave mogu da imaju po ljude o kojima govori, kao i po njega samog.

Koalicija je pozvala novinare na poštovanje kodeksa i privatnosti, a Ministarstvo kulture i informisanja da iskoristi svoje nadležnosti, jer je spornim tekstom i, kako ocenjuju, prekršen član 79, stav 3 pomenutog Zakona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.