Kusari-Ljilja na srpskom: Poslanici SL nisu zastupali interese Srba, već Vučića i „ilegalnih struktura“ na Severu

Situacija na Severu Kosova, ostavke i napuštanje institucija, kao i „poljuljani“ odnosi sa SAD-om, bile su neke od glavnih tema o kojima se raspravljalo na današnjoj sednici kosovske skupštine. Nakon što su poslanici Srpske liste napustili parlament, poslanica Samoopredeljenja obratila se građanima na srpskom navodeći da oni i dok su bili u parlamentu, nisu zastupali interese Srba, već Beograda. Opozicija je i danas kritikovala Kurtija zbog „narušavanja“ odnosa sa SAD-om, te upravljanja situacijom na Severu.

Predstavnici Samoopredeljenja, odnosno vlasti u Prištini, krenuvši od kosovskog premijera, preko ministra unutrašnjih poslova, u prethodnom periodu su se u više navrata obraćali građanima na srpskom, pozivajući ih da preregistruju svoja vozila na RKS.

Nakon novih tenzija, te napuštanja kosovskih institucija od strane Srba sa Severa Kosova, uključujući i parlament, poruku na srpskom danas je građanima poslala i šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja, Mimoza Kusari-Ljlja.

Ona je tokom skupštinskog zasedanja kazala da se obraća svim građanima, a posebno onima sa Severa.

„U ovim teškim danima za vas treba da znate da je ova skupština i ova država vaša zemlja koja garantuje jednaka prava i slobode za sve, bez obzira na nacionalnu pripadnost“, poručila je Kusari-Ljilja.

Osvrnula se i na poslanike Srpske liste koji su podneli svoje ostavke.

„Vaši predstavnici su napustili skupštinu iz koje za ovaj mandat se nikada nisu obratili sa ove govornice. Niti jednom za vaše zahteve, potrebe ili tražeći bolje uslove za vas. Naprotiv, oni su bili i nažalost ostaju još podložni politici i uskim interesima Vučića i ilegalnih struktura koje su i dalje aktivne na Severu“, kazala je Ljilja.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja navela je i da srpski poslanici nikada nisu bili ponižavani.

„Naprotiv, naporno smo se trudili da ih približimo, da sarađujemo, kako bi mogli da predlažu projekte i zajedno stvaramo uslove i normalnost za vas koji živite u strahu“, poručila je.

Kaže da su poslanici Srpske liste to odbili i odabrali da zastupaju interese „autokratskog režima u Srbiji“.

„Isti vam prete i ucenju vas svaki dan po naredbama države Srbije koja sama ne poštuje prava manjina u svojoj zemlji“, dodala je.

Ujedno kaže da Beograd koristi Srbe na Kosovu kao „instrument destruktivne politike“ za destabilizaciju Kosova.

„Ista ta politika vas je naterala da masovno napustite posao, spalila vaša imanja i automobile. Ta politika vas i dalje uznemirava ucenujući vas i udaljava vas od integracije u vašoj državi“, poručila je Ljilja.

Nema alternative vašoj integraciji u sistem Republike Kosovo

Kaže i da razume i poštuje povezanost zajednice sa „matičnom državom“, ali i dodaje da bi taj odnos trebalo da pruža vrednosti i sigurnost, a ne obrnuto.

Ustanite i verujte u pravdu i ne popuštajte pritiscima. Svi zločinci će se suočiti sa pravdom i upravo će ova skupština i svaka javna institucija imati svoje predstavnike koje treba podržati i ohrabriti…

Opozicija kritikuje Kurtija: Vođen egom ugrozio partnerstvo sa SAD, potreban dijalog sa Srbima

Predstavnici najvećih opozicionih stranaka koji su od početka izbijanja nove krize na Severu neretko kritikovali Kurtija, danas su to isto učinili i u skupštini.

Predsednik AAK, Ramuš Haradinaj, koji je od izbijanja nove krize učestalo javno pozivao Kurtija da ispuni zahteve SAD-a, danas je to isto ponovio, ali i kroz četiri tačke predstavio akcije koje je Kurti trebalo da preduzme kako bi se izbegle tenzije na Severu.

„Prva akcija trebalo je da bude prihvatanje zahteva za odlaganje datuma primene odluke o tablicama do dogovora. Druga akcija je dijalog sa lokalnim Srbima, treća akcija je intenzivan dijalog između Vlade i opozicije, ne samo zbog slikanja, već zbog situacije. Četvrta akcija bio bi zahtev za održavanje samita, tj. višednevnog sastanka u Americi do zaključenja konačnog dogovora premijera, u ovom slučaju, i predsednika Srbije“, kaže Haradinaj.

Tvrdi da ignorisanje ove teme, odnosno „turizam po evropskim zemljama“, ne pomažu situaciji.

Šef poslaničke grupe PDK, Abeljard Tahiri rekao je da su prištinski zvaničnici više od decenije radili na tome da Sever bude deo kosovskog sistema, a s ciljem uklanjanja paralelnih institucija.

Kazao je da će opozicija podržati funkcionisanje kosovskih institucija na Severu, te poručio predstavnicima vlasti da će imati podršku sve dok se ne „odreknu Severa“.

„Tražimo budnost i posvećenost da nastavimo sa radom: policija, tužilaštvo i pravosuđe da nastavi rad na Severu“, rekao je.

Tahiri je ujedno kazao da ne treba da se dovodi u pitanje odnos Kosova i SAD nakon novih tenzija na Severu, odnosno nakon odbijanja Kosova da ispuni zahtev ove zemlje o produžetku roka za preregistraciju.

Sa druge strane šef parlamentarne grupe Demokratske stranke Kosova (LDK) Arben Gaši, kritikovao je Kurtija upravo zbog toga, te naveo da je on „vođen egom ugrozio partnerstvo sa SAD“.

„Zemlja prolazi kroz delikatnu fazu i nedostatak odgovornosti pravi buku. Premijer Kosova je izazvao problem svojim postupcima“, dodao je Tahiri.

Ispred svoje stranke poručio je da „snažno stoje u odbranu teritorijalnog integriteta, u primeni zakona i održavanju partnerstva sa SAD“.

Gaši je naveo da usled Kurtijevog delovanja danas na Severu „ima manje države“.

„Zahtev SAD je bio zahtev koji je premijer morao da uzme u obzir. Razumem da država mora da funkcioniše u svakom ćošku, ali sa ovim postupkom premijera danas imamo manje države. Danas na Severu Kosova nema sudija, policajaca, gradonačelnike“, rekao je Gaši.

Poslanicima se ujedno obratila kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju.

Ona je prokomentarisala navode opozicije, navodeći da je laž da na Severu nema tužilaca i sudija.

Kaže da se time ohrabruju prekršioci zakona da vrše nova krivična dela.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.