Prištinski zvaničnici i serija sastanaka sa ambasadorima, traže podršku za SE, EU i viznu liberalizaciju

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Kosovski premijer, njegov zamenik i kosovska predsednica sastali su se danas sa više ambasadora evropskih zemalja na Kosovu. Tražili su podršku za učlanjenje u Savet Evrope, viznu liberalizaciju bez dodatnih uslova, najavljivali podnošenje prijave za članstvo u Evropsku uniju i ukazivali na spremnost za sporazum sa Beogradom uz uzajamno priznanje.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, sastala se danas sa četvoro ambasadora.

Osmani je prvo razgovarala sa švajcarskim ambasadorom, Tomasom Kolijem. Tema je bio proces članstva Kosova u Savet Evrope, odnosno Osmani je zatražila podršku Švajcarske za članstvo.

„Prema mišljenju predsednice Osmani, članstvo u ovoj organizaciji je za dobrobit svih građana Kosova bez razlike i velika prilika za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Stoga je snažna podrška Švajcarske u ovom procesu neophodna i doprinosi unapređenju ljudskih prava“, naveli su iz kosovskog predsedništva.

Osmani se potom sastala i sa ambasadorima Slovenije, Nemačke i Italije od kojih je takođe zatražila dalju podršku po pitanju ulaska Kosova u Savet Evrope.

Njima je ujedno poručila da je važno da Kosovo dobije viznu liberalizaciju, zahvalila im se na podršci u raznim procesima i precizirala da zemlje članice EU treba da uzmu u obzir preporuku Evropske komisije koja je podržala predlog o ukidanju viza za Kosovo.

Ujedno se usprotivila postavljanju dodatnih kriterijuma za viznu liberalizaciju.

Sa jednim od ambasadora na Kosovu danas se sastao i zamenik kosovskog premijera, odnosno šef prištinskog pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom, Besnik Bisljimi.

Bisljimi je u razgovoru sa francuskim ambasadorom, Olivijeom Geroom, poručio da je ova godina jako značajna za evropsku agendu Kosova, jer, kako navodi, nakon podnošenja zahteva za članstvo u SE, biće podnet i zahtev za člastvo u EU.

Kazao mu je i da je cilj zahteva za članstvo u EU dobijanje statusa „zemlja kandidat“, te podsetio da je Kosovo u šestoj godini implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ovaj prištinski zvaničnik ujedno je poručio da je Kosovo posvećeno i konstruktivno u dijalogu sa Beogradom, a radi postizanja trajnog i pravno-obavezujućeg sporazuma.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, danas se sastao sa specijalnim predstavnikom Norveške za zapadni Balkan, Arneom Sanesom Bjornstadom, u pratnji ambasadora ove zemlje u Prištini Jensa Erika Grondala.

Kurti se pohvalio onim što je predstavio kao pokazatelje ekonomskog razvoja, ali i kazao da Norveška ima važnu ulogu u razvoju Kosova, te ostvarivanju ciljeva evroatlantskih integracija.

U razgovoru su se dotakli i teme odnosa Beograda i Prištine.

„Kroz spremnost za sastanke, volju za sporazumima i konkretnim predlozima, Kosovo se pokazalo kao konstruktivna strana u procesu dijaloga ka pravno obavezujućem sporazumu usredsređenom na uzajamno priznavanje“, poručio je Kurti.

Danas se ujedno predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, sastao sa delegacijom Odbora za spoljnu politiku Parlamenta Republike Portugalije, od koje je zatražio nastavak pružanja podrške viznoj liberalizaciji i evrointegracijskim procesima Kosova, krenuvši od Saveta Evrope, preko EU, NATO-a i drugih međunarodnih organizacija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.