Kurtijeva serija sastanaka u Minhenu: Uredba CBK i dešavanja u Banjskoj među glavnim temama

Aljbin Kurti na sastanku sa senatorima
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Tokom prvog dana Minheske konferencije, kosovski premijer, Aljbin Kurti, održao je seriju sastanaka na marginama ovog svetskog foruma. Razgovarao je sa predstavnicima NATO-a, Velike Britanije, Amerike i drugih zemalja, među kojima su i one koje ne priznaju Kosovo. Svoj radni dan završio je susretom sa visokim predstavnikom EU, od kojeg je još jednom zatražio ukidanje mera koje su uvedene Prištini.

Juče je počeo trodnevni Svetski forum za debatu o međunarodnoj bezbednosnoj politici u Minhenu. Još od ranih popodnevnih sati listala su se medijska saopštenja o sastancima koje je Kurti imao u Minhenu. Glavne teme mnogih sastanaka bile su uredba CBK kojom se dinar izbacuje iz platnog prometa i dešavanja u Banjskoj 24. septembra.

Sastanci sa „nepriznavačima“

Kurti se juče sastao sa Nikolom Pašinjanom premijerom Jermenije – zemlje koja nije priznala Kosovo.

Izrazio mu je zahvalnost na poziciji Jermenije u procesu članstva Kosova u Savetu Evrope. Kazao mu je i da Kosovo ima za cilj članstvo u NATO.

Jermenski premijer izrazio je interesovanje za ekonomsku saradnju i moguć́nosti ulaganja koje nudi Kosovo, navode iz Kurtijevog kabineta. S tim u vezi, između ostalog, Kurti je izdvojio energetski sektor.

„Postojali su obostrani interesi i spremnost za saradnju u oblasti kulture, filma, turizma i obrazovanja“, navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer se tokom jučerašnjeg dana sastao sa premijerom još jedne zemlje koja nije priznala Kosovo – Grčke.

Kurti je sa Kirijakosom Micotakisom razgovarao o privrednom razvoju, ekonomskoj i komercijalnoj saradnji i mogućnostima ulaganja na Kosovu.

Osvrnuli su se i na proces dijaloga, ali i uredbu Centralne banke Kosova.

Kosovski premijer se sastao i sa predsedavajućim Predsedništva BiH, Željkom Komšićem.

Kazao mu je da je važno da ova zemlja ratifikuje Sporazume o slobodnom kretanju sa ličnim kartama između BiH i Kosova.

Sa admiralom NATO-a o bezbednosti prelaza

Kurti se u Minhenu susreo i sa američkim komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admiralom Stjuartom Mančom (Stuart Munsch).

Razgovarali su o bezbednosnoj situaciji, sa akcentom na bezbednost prelaza između Srbije i Kosova, kao i saradnji sa KFOR-om, navode iz Kurtijevog kabineta.

„Kurti je rekao da ima redovnu komunikaciju sa komandantom KFOR-a na Kosovu i da Kosovo ostaje posvećena svom cilju članstva u NATO, ističući činjenicu da je Kosovo povećalo budžet za odbranu u skladu sa kriterijumima NATO-a od 2% bruto domaćeg proizvoda“, dodaje se u saopštenju.

Manču i NATO-u je zahvalo, na, kako se navodi, bliskoj saradnji, aktivnom doprinosu i kontinuiranoj podršci koju su dali Kosovu nakon sukoba 24. septembra na Banjskoj, ističući da su „izvršioci ovog napada i dalje na slobodi u Srbiji“.

Seriju sastanaka Kurti je nastavio razgovorima sa specijalnim izaslanikom UK za Zapadni Balkan, lordom Stjuartom Pičom (Stuart Peach).

Bilateralni odnosi između Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva i bezbednosna situacija u regionu bile su dve glavne teme.

Kurti je razgovarao i sa američkim senatorima Džejni Šahin (Jeanne Shaheen), Pitom Riketsom (Pete Ricketts), Krisom von Holinom (Chris van Hollen), kao i Krisom Marfijem (Chris Murphy).

„Među temama o kojima se razgovaralo bile su Uredba CBK, nedostatak odgovornosti za teroristički i paravojni napad Srbije 24. septembra i primena Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa“, naveli su iz Kurtijevog kabineta.

Kurti sa Boreljom – ponovo traži potpisivanje sporazuma, ali i da EU ukine mere koje je uvela Prištini

Kurti je radni dan završio razgovorima sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Boreljom, ali i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

I dok međunarodna zajednica već nedeljama kritikuje Prištinu i traži odlaganje primene Uredbe kojom se ukida dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu, Kurti je sinoć zatražio od evropskih zvaničnika ukidanje, kako je kazao, „nepravednih restriktivnih mera“ koje je Prištini uvela EU.

Imao je još jedan zahtev, da Beograd pristane da potpiše prošle godine dogovorene sporazume u Briselu i Ohridu.

Na Minhenskoj konferenciji učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I njegov jučerašnji dan obeležili su mnogobrojni susreti. Sa druge strane, njega danas očekuje sastanak sa Boreljom, a uoči istog poručio je da će razgovarati o Kosovu, odnosno da ga visoki zvaničnik EU „sigurno nije zvao na kafu“.

Pročitaj još:

Kurti sa Boreljom – ponovo traži potpisivanje sporazuma, ali i da EU ukine mere koje je uvela Prištini

Vučić o slanju novca na KiM: Nisam od onih koji saopšte velike vesti, a ne mogu da pokažu narodu da su nešto uradili

Počinje Minhenska bezbednosna konferencija, Borelj najavio odvojene razgovore sa Vučićem i KurtijemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.