Kurti sa Boreljom – ponovo traži potpisivanje sporazuma, ali i da EU ukine mere koje je uvela Prištini

Borelj Kurti potpisivanje sporazuma, EU ukine mere
FOTO: KoSSev

Kao što je bilo i najavljeno, kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se večeras sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Boreljom, ali i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

U društvu kosovske ministarke spoljnih poslova, Donike Gervale, Kurti je na marginama Minhenske konferencije sa evropskim zvaničnicima razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

„Na sastanku je bilo reči o procesu dijaloga, primeni dogovorenih sporazuma i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, navode iz Kurtijevog kabineta.

I dok međunarodna zajednica kritikuje Prištinu i traži odlaganje primene Uredbe kojom se ukida dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu, Kurti je večeras zatražio od Lajčaka i Borelja ukidanje, kako je kazao, „nepravednih restriktivnih mera“ koje je Prištini uvela EU.

Imao je još jedan zahtev, da Beograd pristane da potpiše prošle godine dogovorene sporazume u Briselu i Ohridu.

„U svetlu kontinuiranih prekršaja od strane Srbije, terorističkog i paravojnog napada u Banjskoj na teritorijalni integritet Kosova i nacionalnu bezbednost, pisama i kontinuiranih javnih saopštenja o pravnoj neobaveznosti sporazuma za Srbiji i potpunog nesprovođenja Osnovnog sporazuma postignutog u Briselu i njegovog aneksa u Ohridu, potpisivanje sporazuma postalo je neophodno kao garancija punog poštovanja i implementacije, ka punoj normalizaciji odnosa između dve zemlje“, naveo je Kurti.

Poziv za razgovor o Kosovu, a ne za ispijanje kafe

Na Minhenskoj konferenciji učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Njega sutra očekuje sastanak sa Boreljom, a uoči susreta poručio je da će razgovarati o Kosovu, odnosno da ga visoki zvaničnik EU „sigurno nije zvao na kafu“.

Osvrnuvši se na poteze Prištine u vezi sa uredbom Centralne banke Kosova kojom se dinar isključuje iz platnog prometa, Vučić je kazao da „niko nije srećan zbog onoga što Priština radi“.

„Ali ja nisam od onih koji bi vam saopštavao velike vesti, dok ne budemo mogli da pokažemo našem narodu da smo uspeli nešto da uradimo“, dodao je predsednik Srbije, navodeći da Beograd mora da novac pošalje Srbima na Kosovu, a rešenje – „ovako ili onako, moraćemo da pronađemo“.

Pročitajte još:

Počinje Minhenska bezbednosna konferencija, Borelj najavio odvojene razgovore sa Vučićem i KurtijemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.