Kurti: Zajednica ni tada ni danas

Izvor: TV Dukagjini (Tekst je preveden sa albanskog)

Kurti: Zajednica ni tada, ni danas

Upitan da je u opoziciji, da li bi se protivio evropskom predlogu i Asocijaciji, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da se njegov stav „samoopredeljenja“ nije promenio.

„Naš glavni slogan je bio rad i pravda, a ne Zajednica – ni tada, ni danas, ne do danas, nego ni danas“.

Kurti je ovo kazao u emisiji Debata Plus na pitanja da li je promenio stav o Zajednici opština sa srpskom većinom od vremena dok je bio u opoziciji.

Međutim, Kurti ubedljivo kaže da sa ovim sporazumom neće biti „Zajednice“ i nastavlja da stoji pri tom principu.

„Smatra se da su jedno od drugog udaljeni jednu sekundu. Ne mogu da se vratim u 2011. i čitam ovaj dokument, jer je prošlo 13 godina. Ne mogu da vratim vreme. Da li bih želeo da budem premijer od 2011. godine – verujem da bi to bilo bolje za Kosovo, ali sada sam premijer 2023. godine“, naveo je on.

„Volja naroda nas je dovela ovde. Glasali su da dobro vladamo“, dodao je on.

On je, između ostalog, rekao da je Ohridski sporazum dobar za Kosovo jer obećava bolju budućnost.

Takođe, naveo je da njegove izjave koje je davao u prošlosti ne mogu da se koriste sada. On je dodao da – da je on tada bio premijer „i za Kosovo bi bilo bolje“.

Kosovo treba da započne sporazum sa planom implementacije, odnosno sa samoupravom, ali je Kurti kazao da u ovom evropskom planu stoji da sve tačke sporazuma treba da se sprovedu i da ne bi trebalo da bude nešto sa prednošću u odnosu na drugo u smislu implementacije.

On je rekao da je sporazum od člana 1. do člana 4. faktičko priznanje, a prema njegovim rečima, nema pravnika koji ne pronalazi da u ovim članovima ima faktičkog priznanja.

U međuvremenu, Kurti je rekao da će se na sledećem sastanku u aprilu razgovarati o celom sporazumu.

„Neće biti nazadovanja u članovima i fiksiranja samo jednog člana“, rekao je on.

Povezane vesti:

Kurti: Biće samoupravljanje za srpsku zajednicu, a ne za opštinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.