Kurti za CNN: Srbija ‘proxy’ Rusije, zabrinuti smo ali ne i uplašeni, povećali smo budžet za odbranu za 52%

„Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju. Ali Srbija nije neutralna. Srbija je na strani Ruske federacije i zato moramo da budemo oprezni“, kazao je kosovski premijer, Aljbin Kurti u intervjuu za CNN.

Ruskom predsedniku bi pre ili kasnije trebalo da se sudi pred međunarodnim sudom, poručio je danas Kurti, navodeći da je Rusija u Ukrajini počinila ratne zločine.

Tvrdi da bi NATO trebalo više da pomaže Ukrajini, te kazao da je Kosovo od početka rata podržavalo ovu zemlju.

„Izrazili smo solidarnost i divljenje povodom izdržljivosti ukrajinskog naroda i rukovodstva“, dodao je Kurti podsećajući ujedno da je Kosovo osudilo rusku invaziju.

„Pre 23 godine počinjen genocid nad Albancima, NATO ga sprečio“

Kaže da je svestan da NATO znači sigurnost za sve članice Alijanse.

„Kosovo još uvek nije u NATO-u, ali je NATO na Kosovu“, poručio je Kurti navodeći da je prvi korak na putu ka Alijansi – priključenje programu „Partnerstvo za mir“.

Intervju za CNN Kurti je ujedno iskoristio kako bi ponovo kazao da su srpske snage – policija, vojska i paramilitarne formacije pre 23 godine „počinile genocid“ nad Albancima.

„Tada je 860.000 Albanaca proterano sa Kosova – više od 80 odsto populacije je proterano iz svojih kuća, imamo 20.000 žena i devojčica koje su silovane, više od 12.000 nenaoružanih civila je ubijeno i 120.000 kuća je uništeno ili zapaljeno“, tvrdi kosovski premijer.

Kaže da je tada NATO intervenisao kako bi „sprečio genocid“.

Deo istorije Kosova je NATO, ali je istovremeno deo istorije NATO-a Kosovo. Hoćemo da se pridružimo NATO-u i što pre do toga dođe, to bolje

Kurti je ujedno na pitanje novinarke ocenio da Rusija ne može da spreči Kosovo da se priključi NATO-u, ali je istovremeno ukazao na to da četiri članice ove alijanse ne priznaju Kosovo – Španija, Slovačka, Rumunija i Grčka.

„Nadam se da će promeniti mišljenje i da će da se pridruže uz još 26 članica NATO-a koje priznaju Kosovo, i na taj način nam omoguće da takođe i mi postanemo članica NATO-a“, tvrdi Kurti.

„Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju“

Kosovski premijer je i u ovom intervjuu Srbiju definisao kao pretnju stabilnosti regiona, navodeći da je uz Rusiju.

„Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju. Ali Srbija nije neutralna. Srbija je na strani Ruske federacije i zato moramo da budemo oprezni“, tvrdi Kurti.

Ponovo je govorio o srpskim bazama, navodeći da su ukupno 42 stacionirane u blizini Kosova.

Podcrtao je da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija „mogla da odigra ulogu proxy-ja Ruske federacije na Zapadnom Balkanu“.

Kurti ujedno tvrdi da je tri nedelje pre proglašenja kosovske nezavisnosti 2008. godine, Gasprom kupio većinu akcija Naftne industrije Srbije, te da je šest meseci kasnije Rusija „izvršila aneksiju“ Južne Osetije i Abhazije.

„Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski ‘blic krig’ u Ukrajini propada, mi smo zabrinuti da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište putem njihovih proxy-ja – Srbije ili Republike Srpske“, rekao je Kurti.

Sa druge strane, poručuje da se Priština ne plaši, te da je Kosovo povećalo budžet za odbranu za 52 odsto.

Kurti je i za CNN rekao da se u regionu vodi „hibridni rat“, te ponovio da je u Nišu stacioniran Ruski humanitarni centar, tj. kako je kazao, samo 100 milja od Prištine.

„Hibridni rat nije zamena za rat, već samo njegova pripremna faza“, dodao je kosovski premijer navodeći ponovo da je Priština zabrinuta i na oprezu, ali ne i uplašena, a ujedno zbog toga što su partneri Kosova SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

„Znamo da se na Kosovu ne brani samo narod Kosova, već istovremeno i NATO, s obzirom na to da je NATO veoma integrisan u arhitekturi bezbednosti naše zemlje“, poručio je Kurti.

Na pitanje šta Kosovo čini u borbi protiv hibridnog rata, Kurti je ponovio da je budžet kosovskog ministarstva odbrane uvećan, ali i dodao da se istovremeno uvećavaju kapaciteti policije i obaveštajnih službi i ujedno sarađuje sa NATO-om.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.