Elektrosever ne podleže RKE za tarife, brojila – prepreka za naplatu struje, razgovori o paušalnom obračunu

struja
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Cenu tarifa za struju za stanovnike Severa Kosova, odrediće srpska kompanija „Elektrosever“, koja je od 1. januara počela da ih snabdeva električnom energijom. Vladi Kosova nije poznato da „Elektrosever“ ne podleže Uredu regulatora u pogledu tarifa za naplatu električne energije.

Srpska kompanija „Elektrosever“ odrediće sopstvene tarife za struju za stanovnike opština sa srpskom većinom na Severu, koje je od januara počela da snabdeva strujom. Ali, zbog tehničkih problema sa brojilima, naplata električne energije još nije izvršena svim stanovnicima.

Kao rezultat toga, predstavnici „Elektrosevera“ su na sastanku pre nedelju dana sa predstavnicima opštine Severna Mitrovica pomenuli i paušalni obračun energije.

U kabinetu premijera su rekli da su saglasni sa bilo kojim oblikom naplate energije koji je pod regulativom Regulatorne kancelarije za energetiku (ERO), a da ne znaju da „Elektrosever” ima autonomiju da utvrđuje tarife i da ne podleže regulaciji od strane RKE.

„Vlada podržava svaku metodologiju obračuna, koja je u skladu sa pravilima za opšte uslove za snabdevanje električnom energijom Kancelarije regulatora za energetiku. Dakle, ukoliko je naplata u skladu sa ovim pravilima, to utvrđuje Kancelarija regulatora“, rečeno je u odgovoru iz Vlade.

U odgovoru za Kohu, RKE je potvrdio da „Elektrosever“ može da odredi cenu tarifa električne energije za stanovnike koje snabdeva, bez dozvole Regulatora, na osnovu Briselskog energetskog sporazuma.

„U licenci koju je RKE izdao za ‘Elektrosever’ ne postoji obaveza pružanja usluga u okviru univerzalnog servisa, tako da ‘Elektrosever’ nema zakonsku obavezu da se podvrgne regulisanju tarifa od strane RKE“, navodi se u odgovoru.

Trenutne stope koje je RKE odredila za deo zemlje, isključujući Sever, iznose 3,34 do 7,79 centi po kilovatu za one koji koriste manje od 800 kilovata mesečno, dok se onima koji prekorače blok tarifu po kilovatu obračunava od 6,81 do 14,45 centi.

Nakon licenciranja „Elektrosevera“ od strane RKE, ovo preduzeće ima zadatak snabdevanja, fakturisanja i naplate dugova.

Međutim, potrošena energija severu od januara još nije naplaćena svim potrošačima, zbog nedostatka brojila. Da bi se izvršio obračun, planirano je ulaganje u brojila u dve faze. Za prvu od strane KEDS-a, kao ovlašćenog operatora za proširenje mreže, što je uvrstio u „Zahtev za maksimalno dozvoljene prihode za 2024. godinu” koji je podneo RKE krajem januara.

A za drugu fazu investiranja, od strane institucija kao što je KEDS a i od strane Vlade rečeno je da je EU izrazila interesovanje.

Međutim, EU nije potvrdila da će implementirati ovu donaciju, što će rezultirati time da će se troškovi novih brojila prebaciti na račune stanovnika Severa. Prema KEDS-u, na Severu ima oko 20 hiljada potrošača.

Pročitajte još:

Koha: KEDS finansira brojila u prvoj fazi, u drugoj EU, a ukoliko to ne učini, platiće građani opština na Severu

Bisljimi: EU spremna da finansira postavljanje digitalnih brojila na Severu, razgovara se o konverziji srpskih vozačkih dozvolaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.