Kurti umesto u Otvorenom Balkanu, na Otvorenom balkonu

FOTO: Kabinet Kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je novu kampanju usmerenu ka albanskoj dijaspori „Otvoreni Balkon“. Na prijemu organizovanom na balkonu zgrade kosovske vlade, dočekao je sinoć predstavnike albanske dijaspore.

On je zapravo pozdravio inicijativu svog osoblja za prijem pod ovim nazivom, koja je postala deo „Programa građanske diplomatije“, koji ima za cilj da aktivno uključi dijasporu i političare na razvoju i promociji Kosova.

Sada se sastao sa, kako je saopštio njegov kabinet, sunarodnicima iz oblasti umetnosti i kulture i profesionalaca u različitim oblastima, kako bi detaljnije razgovarali o novim idejama i mogućnostima saradnje kosovske vlasti sa dijasporom.

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kurti kaže da „nacionalni kapital Kosova, nije samo finansijski, već i ljudski“.

„S obzirom na to da diplomata je svaki naš sunarodnik u dijaspori, a to nije slučajno, jer danas u Republici Kosovo za šefa diplomatije imamo izuzetnu sunarodnicu, neumornu aktivistkinju, ćerku našeg heroja Jusufa Gervale (Gërvalla). Prema tome, nije bilo boljeg imenovanja i inicijative od one za građansku diplomatiju“, rekao je Kurti.

Ko je bio, šta je radio i kakva je sudbina bila Jusufa Gervale pisao je i istoričar Petar Ristanović za naš portal. Takođe, podsetite se još nekih ranijih povezanih tekstova

Ćerka ubijenog albanskog aktiviste fotografijom podsetila na likvidacije političara Rugovine stranke nakon rata

Istakao je da su prema podacima Centralne banke Kosova, Albanci iz dijaspore zvaničnim kanalima doneli više od 6 milijardi evra u poslednjih 5 godina. Od ovih više od 6 milijardi evra, ¾ su doznake, doznake porodicama, prijateljima, drugovima dok su ¼ investicije za kosovsku ekonomiju.

„Zato što naša ekonomija raste, što se bori protiv korupcije, jer je optimizam građana Republike da investiraju i reinvestiraju, ovoga puta ne pozivamo našu dijasporu da se vrate da žrtvovanjem doprinose, već da se vrate da zarade investiranjem“, rekao je kosovski premijer.

Naglasio je da duguju mnogo dijaspori:

„Dug koji ne ciljamo da otplatimo jer znamo da je to nemoguće, ali sa dobrom politikom i bliskom saradnjom uvereni smo da možemo da otplatimo bar mali deo ovog duga, što je tako veliki da je nemoguće obračunati“.

Inače slogan „Otvoreni Balkon“ imenom podseća na Otvoreni Balkan, što je inicijativa za ekonomsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, a čiji su inicijatori i za sada jedine članice – Srbija, Albanija i Severna Makedonija. Uprkos podršci zapadnih zemalja, pre svega SAD ovoj inicijativi, do sada su druge države Zapadnog Balkana odbijale da se pridruže, premda su nedavno BiH i Crna Gora pratile samit Otvorenog Balkana u Severnoj Makedoniji i iznele pozitivne tonove. Kosovo se od početka snažno protivi ovoj inicijativi, a Aljbin Kurti i ostali kosovski zvaničnici u više navrata su naglašavali da je to inicijative Srbije kako bi „ponovo uspostavila svoj hegemonizam“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.