Ukrajina povlači svoj kontingent iz KFOR-a

FOTO: KFOR/Tviiter

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, potvrdila je u sredu odlazak ukrajinskih trupa sa Kosova.

Kancelarija za medije KFOR-a saopštila je za Kohu da je odlazak ukrajinskih trupa sa Kosova u skladu sa ukazom predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, izdatom u martu, nakon ruske okupacije Ukrajine.

„Zahvaljujemo se ukrajinskim trupama na njihovom važnom doprinosu misiji KFOR-a koju mnogo godina vodi NATO. Trenutno, ukrajinski kontingent obuhvata 40 vojnika. Ukrajina je dala vredan doprinos našoj mirovnoj misiji od osnivanja KFOR-a 1999. godine“, navodi se u odgovoru KFOR-a.

Ali da li ovaj odlazak utiče na KFOR?

Čak i sa odlaskom 40 ukrajinskih vojnika, KFOR je najavio da je i dalje spreman da ispuni svoju ulogu i ispuni svoj mandat Ujedinjenih nacija.

„Pozdravljamo dugogodišnji doprinos zemlje (Ukrajine) našim svakodnevnim naporima u podršci svim zajednicama koje žive na Kosovu i za konsolidaciju stabilnosti u celom regionu Zapadnog Balkana“, dalje se navodi u odgovoru KFOR-a.

KoSSev: O odlasku ukrajinskog kontingenta iz KFOR-a prvobitno je izvestio portal RBK-Ukraine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.