Kurti: U lokalima na Severu se plaća u evrima, novac iz Srbije nije zabranjen ali se mora konvertovati

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je danas da, uprkos upozorenjima Srbije da pitanje dinara zadaje teškoće građanima na Severu, nema incidenata na terenu.

On je ponovio da će kosovska Vlada podržati plan Centralne banke za tranziciju, ističući da je ovo pitanje ispunjeno i da pripada CBK.

„Za članstvo u Savetu Evrope vodi nas Ministarstvo spoljnih poslova. Za pitanje evra, jedine valute kao sredstvo plaćanja na Kosovu, vodi nas Centralna banka Kosova koja je donela odluku da nova uredba ima desetostepeni tromesečni plan tranzicije. Podržaćemo ovaj plan u meri u kojoj je potrebna izvršna vlast sa svojim odeljenjem. Na dobrom smo putu i ​​jasno je da, uprkos apokaliptičnim upozorenjima iz Beograda – praktično na terenu nema incidenata”, rekao je Kurti nakon odavanja počasti ubijenih u porodicama Bogujevci, Durići i Lugaljiu u Podujevu.

Kurti tvrdi da se na Severu plaća u evrima i da pomoć Srbije građanima nije zabranjena, već da ona kada stiže mora da bude konvertovana u evre.

„Čak i u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, u lokalima se plaća u evrima. Da ne zaboravimo da postoji preko 33.000 bankovnih računa na koje Srbi dobijaju pomoć u evrima, a koje im daje Vlada Republike Kosovo. Nećemo mi zaustaviti pomoć koja im stiže iz Srbije, ali ako dođe u dinarima, na Kosovu ih treba konvertovati u evre“, ponovio je i danas.

Usvajanje izveštaja izvestioca za Kosovo Dore Bakojani, gde se preporučuje da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravni član Saveta Evrope – veoma je dobra vest za Evropu, albanski narod, ali i demokratiju – ponovio je i danas.

„Veoma je dobra vest za Evropu, za albanski narod, za demokratiju da je u ovoj geopolitičkoj i istorijskoj eri Ruska Federacija izlazi, a Republika Kosovo ulazi. To je jedna vrsta velike zahvalnosti i razumevanja za građane naše zemlje koji se priključuju ovoj uglednoj evropskoj i svetskoj instituciji“, kazao je danas iz Podujeva.

Pročitajte još:

Sastanak u Briselu o dinaru završen bez dogovora, predlozi strana udaljeni

Petković: Predstoji nam još jedna runda dijaloga, videćemo da li će ona biti i poslednja o dinaru

Politički odbor PS S.Evrope preporučio da Kosovo postane članica Saveta EvropePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.