Kurti: Sastanak u Ohridu ishitren, Albanija je trebalo da sačeka formiranje kosovske vlade

rtk aljbin kurti
FOTO: RTK Live

Nedavni sastanak predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije u Ohridu bio je ishitren, a zvanična Albanija je trebalo da sačeka sa formiranjem Vlade Kosova, smatra lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti. Razloge za podnošenje žalbe Vrhovnom sudu protiv odluke o odbacivanju glasova iz Srbije nije želeo da komentariše, prenosi Koha.

Predsednik Srbije, makedonski i albanski premijer, nedavno su utvrdili deklaraciju sa spiskom prioriteta i mera za unapređenje regionalne saradnje, pod nazivom „mini Šengen“. Predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti smatra da je zvanična Albanija trebalo da sačeka formiranje nove kosovske vlade, a ne da “žuri na sastanke u Novom Sadu i Ohridu”.

Iako BiH i Crna Gora još uvek nemaju zvaničan stav o ovoj inicijativi, Priština joj se protivi, nazivajući je sporazumom kojim se stvara „nova Jugoslavija“ te da nije u interesu Kosova jer „udaljava zemlje Zapadnog Balkana od EU“.

Negativno viđenje ove inicijative danas je izrazio i zamenik predsednika LDK, Avdulah Hoti poručivši da ova inicijativa predstavlja samo još jedan model „Balkanske carinske unije, koji je odbačen 2016″.

“Neka vrsta trčanja u Novom Sadu i u Skoplju, greška je u koracima. Taj posao se ne počinje sa Srbijom. Počinje Kosovo – Albanija, nastavlja se Hrvatska – Bugarska, zatim zvanično Sarajevo, zvanična Podgorica i konačno zvanično Skoplje i Beograd. Ne može drugačije zato što se Beograd ne kaje zbog ratova i zločina koji su u tim ratovima počinjeni, kao i zbog toga što je Beograd stalno na vezi sa Putinovom Moskvom„, kaže Kurti.

Smatra da je takve projekte Albanija trebalo da započne sa Kosovom, a ne sa Srbijom.

Prema njegovom viđenju, sastanci u Ohridu i Novom Sadu bili su „pogrešni koraci“.

„Zvanična Albanija požalila se da na Kosovu ne postoji pristojna vlada za sardnju koju je želela, ono što je bilo potrebno svima nama. Kako zvanična Albanija čeka vrednu vladu Kosova dugi niz godina, mogla je da sačeka još nekoliko nedelja da se ova vlada formira i sarađuje, kao i svi mi. Ne razumem zašto se žuri sa Novim Sadom i Ohridom i sutra Dračom kad smo na pragu formiranja Vlade Kosova. Ako su mnogo godina čekali, trebalo bi da sačekaju još nekoliko nedelja“, rekao je Kurti.

Kako Koha piše, nije komentarisao razloge za podnošenje žalbe protiv odbacivanja glasova iz Srbije Vrhovnom sudu Kosova.

„Sada Vrhovni sud ima reč i ostalo im je 48 sati da donesu meritornu odluku o postavljenim pitanjima. O tome nije prikladno da sada ja pričam“, naveo je.

Đurić: Jedino ishitreno, Kurtijeve kritike

Nakon što je ranije danas uzvratio na Hotijeve navode, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić sada odgovara Kurtiju da „jedino što je ishitreno jesu kritike koje Kurti upućuje svemu što nije u skladu sa prošlošću u kojoj i dalje živi“.

„Upravo su njegovo protivljenje regionalnoj saradnji i populističke izjave poput one o reciprocitetu u odnosima Beograda i Prištine deo repertoara iz mračne prošlosti“, smatra Đurić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.