Kurti sa Šalenbergom, ističe „izuzetnu podršku“ Austrije


Osim što podržava viznu liberalizaciju Kosova, Austrija Prištini daje i podršku za učlanjenje u Savet Evrope.

To je jedna od poruka iz Kurtijevog kabineta nakon današnje posete austrijskog ministra spoljnih poslova Aleksandra Šalenberga Prištini, kojeg je Kurti opisao kao „saveznika, partnera i prijatelja Republike Kosovo“.

Zahvalio se Austriji na „izuzetnoj podršci i pomoći narodu Kosova, pre, tokom i posle rata na Kosovu, kao i pre i posle proglašenja nezavisnosti“.

„Premijer Kurti je istakao činjenicu da je Austrija prva zemlja koja je priznala kosovske diplomate devedesetih godina, priznajući univerzitet i naš obrazovni sistem, u vreme kada su studenti protestovali za prava i protiv ugnjetavanja Srbije“, navedeno je u kabinetu kosovskog premijera.

S druge strane se tvrdi da „Kosovo dokazuje da demokratsko upravljanje i ekonomski razvoj idu ruku pod ruku“.

I baš zato se nada povećanju bilateralne saradnje kulturi, obrazovanju, privredi i kulturi.

Šalenberg je, tvrdi dalje Kurtijev kabinet, „izrazio sreću zbog ove posete i istakao kontinuiranu posvećenost Austrije podršci Republici Kosovo“, istakavši višestruke veze, ističući ljudske veze.

Šalenberg bi voleo da Austrija bude među tri najveća investitora na Kosovu i da poveća saradnju u privredi.

„Ministar je pohvalio potencijal naroda Kosova, kao najmlađeg u Evropi i rekao da veruje u mogućnosti koje Kosovo nudi, posebno u oblasti informacionih tehnologija. Govoreći o obnovljivoj energiji, on je izrazio spremnost austrijske vlade da podrži Kosovo u tom pogledu“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči i o dijalogu između Kosova i Srbije u Briselu, dok se pristup Prištine opisuje kao „konstruktivan i kreativan“ za postizanje „pravno obavezujućeg sporazuma, koji se fokusira na međusobno priznavanje“.

„Prirodno je da imamo potpunu normalizaciju i priznanje koje uopšte nije upitno“, ministar spoljnih poslova Austrije, Aleksandar Šalenberg, izneo je ranije danas danas u Prištini viđenje završetka dijaloga koji se vodi u Briselu.

Šalenberg se danas sastao i sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, kao i ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom, sa kojom je potom i održao konferenciju za štampu.

Šalenberg u Prištini: Prirodno je da dođe do normalizacije odnosa i priznanja

Tokom današnje posete Kosovu, Šalenberg je obišao i KFOR.

Prethodno je boravio u Beogradu gde se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima, među kojima je bio i ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković.

Ovaj ministar je u Beogradu govorio o prijateljstvu Austrije i Srbije. Osvrnuo se i na invaziju Rusije, takođe navodeći da bi ova zemlja mogla da izvrši svoj uticaj i van Ukrajine.

Šalenberg je u Beogradu upitan o stavu nemačkog kancelara, Olafa Šolca, koji je uzajamno priznanje povezao sa učlanjenjem u EU, odnosno da li Austrija teži normalizaciji odnosa ili sporazumu koji će težiti uzajamnom priznanju.

„Na pitanje u vezi sa normalizacijom da kažem da to nije austrijski stav, nego stav Evropske unije. Treba da se nastavi proces normalizacije i dijalog između Beograda i Prištine – korak po korak ka normalizaciji i mislim da je to u interesu stabilnosti u samom regionu“, poručio je ministar.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.