Kurti sa predstavnicima Francuske i Nemačke: On o „srpskim ekstremističkim grupama“, oni o zahtevima EU

Kurti Goro Zamenik ambasadora Nemačke
FOTO: Olivier Gero/Tviter

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, ugostio je danas ambasadora Francuske u Prištini, Olivijera Geroa i zamenika ambasadora Nemačke, Matijasa Konrada. Kurti je u još jednom razgovoru sa međunarodnim predstavnicima o situaciji na Severu, izneo optužbe na račun Srba, dok su, sa druge strane, međunarodni predstavnici ponovili svoje zahteve prema Prištini.

„Razgovarali smo o nasilju na Severu protiv KFOR-a, Kosovske policije i novinara koje su izazvale srpske ekstremističke grupe“, poručio je Kurti.

On ujedno ponavlja da je potrebna deeskalacija situacije kako bi se omogućilo održavanje izbora na Severu.

„Deeskalacija i vladavina prava su imperativ kako bi se osigurali slobodni naredni izbori“, poručio je Kurti.

Nemački ambasador na Kosovu poručio je nakon sastanka da je kosovski premijer izneo svoje viđenje o aktuelnim dešavanjima na Severu Kosova i o samom dijalogu.

Sa druge strane, kako navodi, francuski ambasador i njegov zamenik su ponovili „jasan stav“ u vezi sa poslednjom izjavom Kvinte i Evropske unije.

„Hitno treba raditi na ciljevima izjave EU. Puna podrška naporima Miroslava Lajčaka“, naveo je ovaj ambasador.

Francuski ambasador poručuje da je razgovor bio dobar, te takođe kratko i jasno podseća na zahteve međunarodne zajednice.

On ukazuje na nedavne razgovore francuskog predsednika, nemačkog kancelara, visokog predstavnika EU i kosovske predsednice u Moldaviji, te navodi da je sa Kurtijem razgovarao upravo o tome kako ići dalje u vezi sa zahtevima ovih međunarodnih predstavnika.

Gero je ujedno izlistao zahteve:

„Sada da se održe novi lokalni izbori, uz učešće Srba sa Kosova, početak rada na uspostavljanju ZSO u okviru dijaloga kojim posreduje Evropska unija“, naveo je.

Međunarodna zajednica sve češće poziva Beograd i Prištinu da deeskaliraju situaciju izazvanu novom krizom na Severu Kosova koja danas broji 11 dan, a započeta je nasilnim ulaskom specijalnih jedinica u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Dva hitna zahteva koja su se iskristalisala, a na kojima prvenstveno insistira SAD su – napuštanje opštinskih zgrada od strane policije i da gradonačelnici svoj posao obavljaju van ovih objekata.

Od nedavno, odnosno nakon sastanaka francuskog predsednika i nemačkog kancelara sa kosovskom predsednicom i srpskim predsednikom u Moldaviji, traži se i raspisivanje novih lokalnih izbora, sa garancijama da će na njima ovog puta učestvovati Srbi.

Evropska unija, sa druge strane, najavljuju mere i posledice ukoliko ne dođe do deeskalacije.

Beograd i Priština takođe tvrde da su za deeskalaciju situacije i okončanje krize, dok se uzajamno optužuju, odnosno tvrde da ju je druga strana izazvala.

I dok Beograd poručuje da je Priština okupirala Sever, te da bi trebalo da odmah povuče specijalce, Priština za sve krivi „fašističku miliciju“ koju podržava Beograd, zahtevajući da se „rulja“ ispred opština povuče pre povlačenja specijalnih jedinica iz opštinskih zgrada.

I dok teče 11 dan krize i nema naznaka kada će se i na koji način okončati, NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo. Kontingent iz Turske sa 500 vojnika stigao je danas i pridružiće se drugim trupama KFOR-a.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.