Kurti sa Kvintom o Severu, energetici, dijalogu

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Teme sastanka – energetika, opštine na Severu, politički događaji na Kosovu i u regionu, te bezbednosna situacija.

Kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, nastavak „bliske saradnje i koordinacije delovanja“ između vlade u Prištini, EU i Kvinte, činilo je okosnicu sastanka.

Razgovaralo se o nedavno potpisanom sporazumu u SAD za sprovođenje energetske mape puta, te sporazumu sa ENTSO-E i „značaju koji on ima za suverenitet“ Kosova.

„Govoreći o dijalogu Republike Kosovo i Srbije, ponovljeno je opredeljenje Vlade Republike Kosovo za principijelan i izbalansiran dijalog, za pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju odnosa, sa obostranim priznavanjem u centru“, još jednom je naznačemo u saopštenju vlade iz Prištine nakon sastanka.

Sastanku su inače prisustvovali i Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi, ministarka ekonomije Artane Rizvanoli i ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati.

Sastanak dolazi nakon tenzija u vezi sa planiranom primenom odluka kosovske vlade o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na KiM na RKS, kao i uvođenja recipročne mere za one koji na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, čemu su se grupe Srba suprotstavile postavljanjem barikada zbog čega je kosovska vlada, uz posredovanje SAD i EU odložila sporovđenje odluke na mesec dana.

Takođe, naredne nedelje, posle više od godinu dana u Briselu, pod posredstvom Miroslava Lajčaka, uslediće sastanak Kurtija i srpskog predsednika, a međunarodni zvaničnici koji prate dijalog su već stavili do znanja da očekuju napredak i smirivanje situacije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.