Kurti i Bisljimi sa Kvintom o primeni sporazuma iz Ohrida i sastanku u Briselu

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer i njegov zamenik, Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi, sastali su se danas sa zamenicima ambasadora zemalja Kvinte u Prištini, kao i sa predstavnikom Kancelarije EU u Prištini.

Na sastanku se, kako je saopštio Kurtijev kabinet, razgovaralo o procesu implementacije sporazuma koji je usvojen u Ohridu 18. marta.

Sa druge strane, njegov zamenik, koji je ujedno i glavni prištinski pregovarač u dijalogu Besnik Bisljimi, kako je dalje saopšteno, informisao je ove predstavnike o rezultatima sastanka u Briselu koji je pre tri dana, održao sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Iz kabineta kosovskog premijera se ujedno navodi da su zamenici ambasadora Kvinte „izrazili punu posvećenost sveobuhvatnoj i bezuslovnoj implementaciji sporazuma“.

„Takođe su zatražili da se proces članstva Kosova u SE i prihvatanje aplikacije Kosova u EU odvija brzo, koje treba da proizilaze iz Osnovnog sporazuma i aneksa njegovog sprovođenja“, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Ambasade ovih zemalja u Prištini se do objavljivanja ove vesti nisu oglašavale.

U Briselu su se ove nedelje sastali glavni pregovarači Besnik Bisljimi i Petar Petković, kada je dogovorena Deklaracija o nestalim osobama, koja je de fakto bila skoro u potpunosti dogovorena još prošlog leta, ali je Srbija odbila da prihvati nakon što je u nju unet termin „prisilno nestali“. Taj termin sa nešto mekšom varijantom „prinudno nestali“ ipak je ove nedelje usaglašen. Razgovaralo se o struji, tablicama i ZSO-u.

Šef kosovskog pregovaračkog tima je juče, izveštavajući Komisiju za spoljne poslove izneo nove detalje sa sastanaka u Briselu – tvrdi da su se usaglasili da će postojati pet kriterijuma kroz koje će se videti da li je nacrt koji će predložiti upravljački tim za uspostavljanje ZSO prihvatljiv kao osnova za diskusiju.

Ujedno je pobrojao svih pet kriterijuma, navodeći da su oni „dovoljna garancija da samoupravljanje nema veze sa Zajednicom“.

Sa druge strane, Petar Petković je demantovao da se u Briselu razgovaralo o ovim kriterijumima, navodeći da se pričalo o Statutu ZSO i upravljačkom timu.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 18. marta, postigli su sporazum o primeni dela dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Naredna runda dijaloga između Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića planira se za kraj ovog meseca, mada susret još uvek nije zvanično potvrđen.

O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.