Kurti sa ambasadorima Kvinte o zahtevu za članstvo u SE; Spreman na razgovore o planu implementacije u okviru predloga EU

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije). Razgovarali su o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, ali i o evropskom predlogu.

O sastanku je izvestila kancelarija kosovskog premijera, navodeći da je Kosovo ostvarilo „vidljiv“ napredak kada su u pitanju ljudska prava, slobode, demokratija i vladavina prava.

Kurti je ocenio da je to pokazatelj da Kosovo treba da bude punopravna članica SE, te da započeti proces članstva „treba da se nastaviti bez odlaganja“.

„Republika Kosovo deli iste vrednosti i principe sa Savetom Evrope, a oni su takođe sadržani u našem Ustavu, kroz inkorporaciju važnih konvencija SE“, navodi se u saopštenju kabineta kosovskog premijera.

On se ujedno, zahvalio ovim ambasadorima na „njihovoj podršci ovoj važnoj aplikaciji“.

Sastanku je prisustvovao i zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Krešnik Ahmeti, koji je obavestio ambasadore o dosadašnjim dešavanjima u procesu članstva.

Ujedno im se zahvalio na podršci u „stvaranju zamaha za prolazak prve faze procesa“.

„Pravno mišljenje o aplikaciji Kosova, koje je dalo Pravno odeljenje SE, jednom zauvek je zapečatilo pravo Republike Kosova da bude punopravni član ove organizacije. Intezivno i koordinisano lobiranje sa partnerima pružilo je neophodnu podršku za dalji proces apliciranja Kosova za njeno članstvo u SE“, zaključuje Ahmeti.

Na ovom sastanku, Kurti je ujedno upoznao ambasadore sa najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga sa Beogradom.

Nakon ovonedeljnog usaglašavanja oko teksta Evropskog predloga, ali i najava posete izaslanika EU i novog susreta na visokom nivou marta meseca u Ohridu, Kurti je kazao da je njegova vlada spremna da nastavi razgovore o planu implementacije uz podršku zemalja Kvinte.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.