Kosovski MUP: Od septembra 2022. do februara na RKS preregistrovano ukupno 92 vozila

stikeri KM
FOTO: KoSSev

Od septembra protekle godine, do februara meseca 2023, sa srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS preregistrovano je ukupno 92 automobila, potvrđeno je za KoSSev portal u kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Prema podacima kosovskog MUP-a, od 92 preregistrovana automobila, 46 je registrovano na Severu.

„Do sada su registrovana 92 vozila koja su sa nelegalnih prešla na registarske tablice Republike Kosovo. Od toga je 46 vozila registrovano u četiri severne opštine“, navodi se u odgovoru.

U dodatnom odgovoru koji je stigao posredstvom kabineta zamenika kosovskog premijera, Besnika Bisljimija, u MUP-u su izneli više detalja, uključujući i listu opština u kojima je do sada vršena preregistracija.

Na ovoj listi se nalaze ipak samo dve opštine na Severu Kosova, a to su Severna Mitrovica i Leposavić.

Vozila sa bivšim srpskim tablicama do sada su registrovana na RKS još u Južnoj Mitrovici, Prizrenu, Dragašu, Gnjilanu, Vučitrnu, Prištini, Novom Brdu, Obiliću, Kamenici, Kosovu Polju, Gračanici i Vitini.

Povećan broj preregistrovanih vozila zabeležen je januara meseca ove godine, kada je preregistrovano 36 automobila.

Odluka kosovske vlade da se uklone srpske tablice gradova na Kosovu i ta vozila registruju na RKS bila je povod da Srbi napuste kosovske institucije.

Ova odluka doneta je 29. juna prošle godine. Fazno sprovođenje otpočinjano je i odlagano u više navrata, a usled kulminacije situacije na Severu, ali i zahteva međunarodnih zvaničnika.

Srbi sa Severa i zvanični Beograd usprotivili su se ovoj odluci uz više puta isticanu poruku – „nema predaje – KM ostaje“.

Ujedno je ponovo došlo do serije paljenja automobila na Severu, za šta su kosovski organi optužili „kriminalne bande koje podržava Beograd“, odnosno da pale imovinu onih koji su odlučili da promene tablice.

Konačno, 23. novembra, Beograd i Priština su u Briselu postigli dogovor kojim su se, kako je tada saopšteno iz EU, strane dogovorile da Beograd ne izdaje nove registarske tablice za gradove na Kosovu, a Priština u potpunosti obustavi sprovođenje odluke o preregistraciji.

I dok Beograd tvrdi da stare KM tablice mogu da se produžavaju i koriste kao i do sada, te da se samo više ne izdaju nove, u praksi, automobili kojima je produžena registracija ne mogu da iz centralne Srbije uđu na Kosovo.

Priština sporazum shvata kao potpuno ukidanje srpskih tablica gradova na Kosovu, te su sa početkom ove godine kako građani, tako i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, potvrdili da je pojedinim vlasnicima KM tablica bilo zabranjivano da uđu na Kosovo.

Odmah zatim krenulo se sa novim uzajamnim optužbama za kršenje ovog dogovora.

Opširnije o odluci o tablicama, te prošlogodišnjoj krizi na Severu čitajte na našim tematskim stranicama Tablice i Napuštanje institucija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.