Kurti: Radoičić planira nove napade, sastanči sa BIA-om, firme koristi za skladištenje oružja, nastavlja se obuka

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je da Milan Radoičić održava sastanke sa srpskom tajnom službom i da pruža utočište pripadnicima terorističkih organizacija, te da planiraju novi napad na Kosovu.

„Posle terorističkog napada Radoičića je srpski sud pustio na slobodu u rekordnom roku, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima terorističke organizacije ‘Civilna zaštita’. Radoičić održava redovne sastanke sa visokim zvaničnicima BIA. Prostorije firme u Raškoj, kao i one u (firmi) Novi Pazar Put, koriste se za smeštaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade Radoičića i njegove grupe. U ovoj zgradi je smešteno nekoliko pripadnika ‘Civilne zaštite’, čiji je instruktor U. J.“, rekao je on na konferenciji.

On je rekao da su sredstva koja su korišćena u Banjskoj uskladištena u jednoj srpskoj kompaniji koja je na crnoj listi SAD.

„Na ovoj lokaciji koncentrisana su vozila, oružje i arsenal koji su korišćeni u Banjskoj… ovo preduzeće (Novi Pazar put) koje se nalazi na crnoj listi SAD je u vlasništvu braće Zvonka i Žarka Veselinovića i Milana Radoičića. Direktor je pukovnik srpske vojske u penziji Aleksandar Grbović ‘Grba’. Učestvovao je u ratovima Hrvatske, Bosne i Kosova. Mesec dana pre napada na Banjsku, predsednik Srbije posetio je ovo preduzeće da bi otvorio izgradnju puta Raška – Novi Pazar. Prilikom posete pohvalio je rad direktora i nazvao ga najbržim čovekom. Vučić je odatle naveo da teško pronalazi rešenje kada razgovara sa ljudima iz Prištine, koji prema njegovim rečima traže razloge za sukobe sa srpskim stanovništvom. On je optuživao za napad jer se pripremao za napad, koji se dogodio 24. septembra”, rekao je on.

Kurti je rekao da Radoičić krije pripadnike „Civilne zaštite“ koja je proglašena za terorističku organizaciju.

„Radoičićeva paravojska sklanja se u objekte koje on poseduje u turističkom parku, a osim smeštaja, pripadnici terorističke grupe dobijaju oko 2.000 evra mesečno. Do septembra su ih koristili turisti za iznajmljivanje”.

Kurti je dalje govorio da je grupa održala i druge obuke sa teškim naoružanjem.

„Istovremeno, grupa od 80 ljudi koja je napustila Kosovo nastavila je vežbu na poligonu Zimovnik kod Raške. Obuke izvode penzionisani srpski vojnici koji imaju visoke činove i koji poznaju Kosovo jer su možda služili u vojsci tokom rata sa nama. Izvode se vežbe za postavljanje protivtenkovskih mina u zimskim uslovima i za snajperiste.

On je naglasio da je napad planiran u novembru.

„Tokom novembra 2023. godine planirano je da se izvrši napad u pravcu opštine Zubin Potok, sa ciljem zauzimanja Radoičićeve vile na obali Gazivoda, ali su ti planovi privremeno obustavljeni zbog izbora u Srbiji. Preliminarni plan za uzvratne napade na Kosovsku Policiju je, saznajemo, promenjen, nakon intenziviranja zajedničkog patroliranja Kosovske policije i pripadnika KFOR-a oko granice sa Srbijom i drugih mera koje su preduzete od nas”.

Prema Kurtiju, planiran je napad i ove nedelje, posle izbora u Srbiji.

„Na poligonu Srbije na Pešteru nastavljene su vežbe grupe od 60 pripadnika ‘Civilne zaštite’ koja je učestvovala u napadu na Banjsku. Ova grupa je planirala napad na našu policiju po završetku izbora u Srbiji na graničnim lokacijama vezanim za ilegalne alternativne pravce. U tu svrhu, navodi se da je bilo poteza Vojske Srbije, koja je stacionirala vojnike na nekoliko punktova, na lokacijama gde su bili planirani ovi napadi. Članovi koji su pobegli sa severa okupili su se i na drugom mestu zvanom Goč, gde se nalazi jedna od najvećih baza srpske žandarmerije na ovim prostorima”.

KoSSev: Kurti je ujedno kazao da pripadnici ove grupe – naoružani i uniformisani u istoj odeći koju su imali tokom dešavanja u Banjskoj, patroliraju na otvorenom u blizini lokacije „Banja Novog Pazara”, oko 10 km od teritorije Kosova.

Ujedno tvrdi da se arsenal oružja krije u hotelu u Banji u Novom Pazaru, te da je ovaj objekat u vlasništvu grupe koja je učestvovala u dešavanjima u Banjskoj.

„U njemu je skriveno slično naoružanje koje je korišćeno tokom terorističkog napada na Banjsku“, navodi Kurti.

Takođe tvrdi da je Vlada Srbije nedavno naredila „srpskim ilegalnim strukturama“ da zaposle supruge članova ove grupe, čije porodice žive na Kosovu.

„To je zbog toga da ne prave nikakvu kritičnu buku o tome šta im se dogodilo“, dodaje Kurti.

„Sada je jasno da nijedan plan ili napad ne može da se izvede bez naređenja šefova srpske države. Oni određuju vreme i nalažu da se preduzmu mere bezbednosti, u skladu sa sopstvenim interesima, a možda i ruskim“, konstatovao je.

Kurti, međutim, kaže da su „ovi planovi predodređeni da propadnu“.

„Terorizam je izazov, ali je malo verovatno da će trijumfovati u demokratskoj državi kao što je Republika Kosovo“, tvrdi Kurti.

Kritikuje Tužilaštvo: Nedostatak informacija je nepravedan i neshvatljiv

Kurti je kritikovao Tužilački Savet rekavši da nekoliko meseci nakon napada u Banjskoj nema informacija, ni optužnice.

„Tužilački savet, državno tužilaštvo – ni tri meseca nakon terorističkog napada u Banjskoj još uvek nisu podigli optužnice i nisu obavestili javnost o najvećem orkestriranom napadu na našu republiku, ne samo 2023. godine, ne samo na KP, već na teritorijalni integritet. Ova pasivnost i neinformisanost je nepravedna i neshvatljiva“, rekao je on.

Pročitajte još:

Kurti: Na Severu vladala kultura siledžija – opasni momci se duvaju po ulicama i sve plaše – s tim je završeno

Svećlja predstavio svoje viđenje strukture C. Zaštite, Petković na vrhu slike; Objavio i fotografije navodnih učesnika dešavanja u Banjskoj

Petković u ime Beograda i Radoičića demantovao da se „spremaju novi napadi na Kosovu“

I Ministarstvo odbrane demantuje Kurtija: Notorne laži o planovima za napad na KiM i korišćenju poligona VSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.