Svećlja predstavio svoje viđenje strukture C. Zaštite, Petković na vrhu slike; Objavio i fotografije navodnih učesnika dešavanja u Banjskoj

Skoro tri meseca nakon dešavanja u Banjskoj kosovski premijer, Aljbin Kurti i ministar unutrašnjh poslova, Dželjalj Svećlja, održali su konferenciju za štampu na kojoj su još jednom optužili Srbiju za umešanost, sada navodeći da imaju dovoljno činjenica da to potkrepe. Kurti je, međutim, upozorio na nove navodne planove za napad na Kosovu, a Svećlja se odlučio da objavi imena, fotografije i ličnu dokumentaciju Srba za koje tvrdi da su se u Banjskoj sukobili sa Kosovskom policijom.

Objavio je i fotografije Milana Radoičića sa naoružanom grupom ljudi u centru severnog dela Mitrovice koja je navodno uslikana decembra prošle godine, ali i navodnu oganizacionu strukturu Civilne zaštite, gde se na samom vrhu fotografije nalazi direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izašao je na današnjoj konferenciji za štampu sa optužbama na račun nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za dešavanja u Banjskoj 24. septembra, rekavši da on sada priprema nove napade, koristi poligone Vojske Srbije za obuke, održava sastanke sa visokim zvaničnicima BIA-e, te firmu čiji je formalni vlasnik bio do skorije u Novom Pazaru koristi za skladištenje oružja ali i „pružanje utočišta“ grupi koja se 24. septembra sukobila sa Kosovskom policijom. Još jednom je u sve upleo zvanični Beograd.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković u međuvremenu je u ime Beograda i Radoičića demantovao sve optužbe o pripremi novih napada na Kosovu“.

„Čuli smo Kurtija kako govori o tome da se Beograd, Radoičić ili ne znam ko sprema za nove napade na KiM. To je apsolutna laž i želim to sve najotvorenije i najdirektnije da demantujem“, kazao je Petković.

Potom se medijima obratio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

Kazao je da je Sever Kosova od 2021. do danas navodno „114 puta napadnut od strane Srbije“.

Osvrnuvši se konkretno na dešavanja u Banjskoj, kazao je da su kosovske institucije obezbedile „dovoljno činjenica koje potvrđuju planove Srbije za destabilizaciju“.

„Istražni angažmani policije na rasvetljavanju istraga pokazuju da su iste vojne strukture uz podršku Srbije posvećene destabilizaciji naše zemlje. To su iste terorističke strukture koje su bile uključene u barikade gde su mnogi od zabarikadiranih kamiona imali eksploziv i druga eksplozivna sredstva u napadu na OIK i u napadima na naše pripadnike, u napadima na pripadnike KFOR-a, u napadima na medije, u paljenju automobila i u terorističkom napadu u Banjskoj”, rekao je Svećlja, prenosi prištinska Koha.

Još jednom je kazao da je cilj onoga što se dogodilo u Banjskoj 24. septembra bila „aneksija Severa“.

„Teroristička grupa je uvežbavala i pripremala se za napad na redovnim poligonima pod kontrolom srpske vojske, snabdevana je vojnim oružjem iz njihovih skladišta“, dodao je ovaj ministar.

Imena i fotografije – od „neutralisanih“ do „identifikovanih terorista“

Nakon uvodnog govora, Svećlja je medijima pokazivao slajdove i fotografije dešavanja u Banjskoj, izneo navode o kretanju grupe Srba, mestu ubistva kosovskog policajca.

Ovaj ministar je ujedno objavio imena i fotografije osoba, kao i fotografije njhovih ličnih dokumenata, navodeći da je reč o članovima grupe Srba koja se sukobila sa policijom 24. septembra.

Tvrdi da su oni, odnosno većina, pripadnici Civilne Zaštite i Severne Brigade – organizacija koje je kosovska vlada proglasila za terorističke.

Slajdove o ovim osobama podelio je na „neutralizovane teroriste“, „uhapšene teroriste“ i „identifikovane teroriste“.

Tako je prvo objavio fotografije I. M, B. M, S. N – odnosno osoba koji su poginuli 24. septembra, a potom fotografije i imena uhapšenih sa inicijalima B. S, V. T, D. M.

Zatim su usledili slajdovi više od 20 osoba koje su identifikovane ali nisu uhapšene.

Prvi na listi bio je Milan Radoičić a potom i osobe čije su fotografije i pune generalije takođe objavljeni. Reč je o Srbima sa inicijalima V. R, U. J, V. A, D. V, M. J, M. J, A. M, L. S, V. Đ, V. V, S. R, S. J, N. S, M. T, S. P, Ž. C, K. D, S. M, M. S, I. M, D. Đ, Đ. B, M. M, M. K.

Na jednoj od fotografija na kojoj se nalazi D. Đ, iza njega na vozilu kvad sedi sin predsednika Srbije, Aleksandra Vučića – Danilo Vučić, a što je i sam Svećlja kazao tokom konferencije.

Potom je usledila lista onih koji spadaju u kategoriju „identifikovani na osnovu obaveštajnih podataka“.

Uz fotografije i ovde su objavljena puna imena osoba sa inicijalima A. J, R. G, N. R, V. S, V. I, D. N, Z. S, Ž. M, M. V, F. D, V. B.

Među slajdovima Svećlje koje je danas predstavio medijima, našli su se i oni na kojima se su osobe za koje se navodi da su pripadnici Civilne Zaštite, takođe uz navođenje punih imena i fotografija.

Struktura C.Zaštite po Svećlji – Petković pa ostali

Na jednom od slajdova Svećlje naslovljenog sa „Civilna zaštita – struktura“, na samom vrhu fotografije nalazi se direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, ali bez navođenja navodne funkcije.

Odmah ispod Petkovića je nekadašnji gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković za kog piše da je zadužen za mitrovički okrug.

U nastavku se Stevan Pavićević pominje kao navodni šef Civilne zaštite, a letos uhapšeni Milun Milenković kao njegov zamenik.

Potom slede navodni šefovi Civilne zaštite po opštinama. Milenković se ujedno navodi kao šef za Severnu Mitrovicu, Vladimir Radivojević za Zvečan, a potom sledi šef za Zubin Potok – M. M, za kojeg se ujedno navodi i da je zadužen za regrutovanje. Kao šef civilne zaštite za Leposavić označen je Srbin sa inicijalima A. J.

Na listi se nalazi i navodni koordinator sa inicijalima D. D, kao i B. L. koji je navodno zadužen za nabavku naoružanja.

Radoičić i grupa naoružanih u centru Mitrovice decembra prošle godine

U sklopu svoje prezentacije, Svećlja je ujedno objavio satelitske snimke, mape i fotografije dešavanja u Banjskoj, ali i fotografije uslikane tokom drugih događaja na Severu, poput barikada, paljenja automobila…

Među njima je i fotografija na kojoj se ispred spomenika Caru Lazaru u severnom delu Kosovske Mitrovice navodno nalaze Milan Radoičić i druge osobe naoružane i u uniformama, uz navode da je slika nastala 10. 12. 2022. godine, odnosno tokom prethodnih barikada.

Pročitajte još:

I Ministarstvo odbrane demantuje Kurtija: Notorne laži o planovima za napad na KiM i korišćenju poligona VS

Petković u ime Beograda i Radoičića demantovao da se „spremaju novi napadi na Kosovu“

Kurti: Na Severu vladala kultura siledžija – opasni momci se duvaju po ulicama i sve plaše – s tim je završeno

Kurti: Radoičić planira nove napade, sastanči sa BIA-om, firme koristi za skladištenje oružja, nastavlja se obukaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.