Kurti: Pripremamo se za prijavu u NATO i EU

Izvor: Zeri/Telegrafi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Pokret Samoopredeljenje održava 57. sastanak glavnog saveta stranke. Na sastanku učestvuje i predsednik ove stranke, ujedno i premijer Aljbin Kurti.

Kurti je tokom govora pred članovima Saveta dodao da sada slika Kosova ima noviji sadržaj i u političkom i u ekonomskom smislu.

On je pomenuo zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope, rekavši da su u toku pripreme za prijavu u NATO i EU.

„Podneli smo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Naše članstvo u SE je dodatna vrednost za ovaj savet i prilika za Kosovo da ostvari dalji napredak u oblasti pravosuđa. Vršimo pripreme za podnošenje zahteva za članstvo u Mirovnom partnerstvu u okviru NATO-a, a prijavićemo se i za članstvo u EU“, rekao je Kurti.

Premijer je rekao da je godina vlade bila prilično izazovna, pominjući pandemiju, energetsku krizu, rusku agresiju u Ukrajini i mnoga druga pitanja.

Kurti je dodao da su tokom ove godine, pored izazova, napredovali u nekoliko oblasti.

„Obeležili smo ekonomski rast, važne korake u jačanju pravosudnog sistema, borili smo se protiv kriminala i korupcije, imali smo napredne saveze i ojačali odnose sa prijateljskom državom. Kosovo je postalo svetionik demokratije u regionu“, rekao je Kurti.

Kurti je govorio i o svojoj dvonedeljnoj zvaničnoj poseti Sjedinjenim Državama.

Premijer je dodao da se tokom ove posete sastao sa 7 senatora i 12 kongresmena i 7 visokih zvaničnika američke vlade.

Sastanak vodi Hidajet Hiseni – Kaljoši.

Hiseni je na početku ovog sastanka zamolio sve delegate da minutom ćutanja odaju počast juče preminućem bivšem predsedniku Albanije Bujaru Nišaniju.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.